Balears 19/04/2016

Educació perfila les proves LOMQE de Primària

Encara no se'n sap el model d'examen ni la data, però se n'han explicat als directors alguns dels aspectes tècnics: hi haurà 50 centres mostrals i es faran qüestionaris socioculturals previs

Martí Gelabert
2 min
Les proves de nivell de  quart de secundària, a examen Fracassa la crida  dels sindicats al boicot de les proves

PalmaLa data per a les polèmiques proves que Educació durà a terme per aplicar, per llei, la LOMQE, encara són una incògnita a sisè. La Conselleria ha avançat aquest dimarts a les direccions dels centres que s'han ajornat fins a finals de maig, tot i que no s'ha acabat de concretar. Ara bé, les proves de tercer de Primària sí que tenen un termini decidit: s'hauran de realitzar del 10 de maig al 6 de juny, organitzades de la manera que desitgin els centres dins aquest període.

La Conselleria de Martí March s'ha mostrat crítica, de manera contundent, amb l'anomenada llei Wert, encara que assegura que, de moment, s'ha d'aplicar, "perquè estam en un estat de dret". Els detalls de les proves no es donen a conèixer encara. Educació ha treballat per definir uns models que permetin realitzar les proves. La Conselleria s'ha tornat a adreçar aquest dimarts a Madrid, juntament amb altres comunitats autònomes, per convocar la Conferència Sectorial d'Educació. Allà reclamen debatre sobre les proves.

Diversos sindicats i la Federació d'associacions de pares d'alumnes (FAPA) continuen alçant el crit per aturar les proves i, des d'alguns sectors, s'insta a boicotejar-les.

Els equips directius dels centres han estat informats que la Conselleria enviarà un model únic d'examen dies abans per a tots els grups de tercer curs de Primària. Els alumnes no hauran de sotmetre's a una prova oral. Sí que s'hauran d'avaluar en matemàtiques, anglès, llengua castellana i llengua catalana en quatre proves escrites. Pel que fa als alumnes amb Necessitats Educatives de Suport Específic (NESE), el centre haurà de determinar si es poden fer les mateixes proves sense haver de modificar-les, però llevant-ne algunes preguntes. També se'ls dóna l'opció de fer una prova amb el mateix estil, però amb un contingut diferent, o bé de fer proves preparades directament pel centre. En aquests dos darrers casos, no computaran i s'haurà d'enviar un informe a Educació. Els resultats de les proves seran donats en percentatges.

50 centres mostrals per a les proves de sisè

En relació a les proves de sisè curs de Primària, s'hi presenten certs canvis. Hi haurà 50 centres mostrals (73 grups en total) seleccionats aleatòriament. L'avaluació es durà a terme per gent externa al centre i s'utilitzaran les mostres per fer una anàlisi comparada amb la resta de centres. Aquestes es realitzaran a primera hora de la franja del matí en 3 dies. El primer dia s'avaluarà l'anglès i el castellà, amb un descans de 30 minuts. El segon dia la prova que s'haurà de realitzar és la de matemàtiques. El darrer dia els alumnes s'hauran d'examinar de ciències i tecnologia i de castellà, també amb 30 minuts de descans.

La Conselleria posarà a disposició dels centres tres o quatre models de prova diferent. També es crearà una comissió de zona, formada per un inspector i per un representant de cada centre. A més, la prova oral només l'hauran de realitzar els centres mostrals i es faran a mode de proves pilot. El director, els professors, els alumnes i els pares hauran de contestar un qüestionari per analitzar la realitat sociocultural del centre. Per a les proves de tercer, aquest qüestionari només l'hauran de realitzar famílies i alumnes.

stats