Balears 26/09/2016

Diverses visions dels efectes del turisme conviuen a Es Baluard

La primera gala dels premis Turisme se celebra sense incidents tot i la protesta dels detractors de la massificació

Jaume Vinyas
3 min
El vicepresident,m Biel Barceló, i la presidenta de la FEHM, Inma de Benito, conversen abans d'iniciar la gala.

PalmaBiel Barceló s'ha inflat d'autoestima durant la gala dels premis Turisme de les Illes Balears. El vicepresident ha estat, doncs, l'únic dels presents que ha parlat en directe als premiats, que eren cridats al podi de dos en dos i als qui només s'ha permès dirigir-se al públic a través de vídeos pregrabats. L'aplaudiment més sentit de la nit ha estat per al col·lectiu de cambreres de pis Las Kellys, al qual es reconeix que "les seves reivindicacions per trobar-se afectades per un conjunt de malalties professionals no sempre prou reconegudes han contribuït a conscienciar la societat, a crear un debat social i polític per aconseguir una major qualitat laboral i, per tant, un turisme més sostenible". "Vejam si això serveix perquè ens concedeixin la jubilació anticipada", ha dit una de les guardonades en el vídeo d'agraïment.

La resta de guardonats han estat: la Fundació Handisport; l'empresa tecnològica Meteoclim; l'empresa menorquina de 'big data' Socialvane; el polèmic Robinson Club Cala Serena, de Felanitx; el mercat de Las Dalias, a Eivissa; el ferrocarril de Sóller; i el cofundador de la primera escola de turisme d’Eivissa, Enrique Fajarnés.

Els guardonats, fent-se la foto de familia amb els càrrecs polítics presents.

El discurs del vicepresident

Barceló ha destacat que els premiats són "persones i entitats que han excel·lit en l'àmbit de la recerca i la innovació, la responsabilitat social, la sostenibilitat, el compromís, la professionalitat, el rigor i la constància. Persones i entitats que han sabut combinar una activitat econòmica, el turisme, amb un compromís social: el del treball per millorar la nostra competitivitat, la nostra sostenibilitat i els nostres serveis, i per generar prosperitat compartida".

El discurs no ha evitat fer referència a les crítiques que està rebent la seva gestió. "Aquest Govern no és infal·lible. Això sí: està format per persones treballadores que ens deixarem la pell per aquesta terra i per la seva gent", ha defensat el vicepresident en les darreres paraules que ha dedicat al públic que s'ha congregat a Es Baluard.

El vicepresident, Biel Barceló, pronunciant el seu discurs.

Barceló i Muñoz, grans triomfadors de la contragala

Una trentena de membres del col·lectiu Tot Inclòs s'han concentrat a les portes d'Es Baluard i han organitzat una contragala alternativa en la qual, amb ironia i esperit festiu, han criticat el Govern i la manera com gestiona els efectes derivats de la massificació turística. El primer guardonat, al Turisme insostenible, ha estat el mateix Biel Barceló, a qui s'ha aclamat al crit de "president, president!". El premi Innovació a l'empresa turística ha estat per al president de l'Agència de Turisme de les Balears, Pere Muñoz, mentre que el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha rebut el premi al Major repartiment de la riquesa turística "per defensar el lloguer vacacional". El PSIB ha estat guardonat amb un premi Honoris Causa i la regidora de Funció Pública de l'Ajuntament de Palma, Aurora Jahrdi, ha rebut el guardó a l'Actor revelació de l'any "per mantenir les terrasses del Born". La presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, Inma De Benito, i l'hotel Park Hyatt de Capdepera també han rebut el seu reconeixement. Finalment, dos reconeixements més sentits: un "a les mans anònimes que pintaren contra el turisme" i un reconeixement a Las Kellys que, amb dos guardons, s'han erigit com les grans triomfadores de la Nit.

El col·lectiu Tot inclòs ha celebrat una contragala alternativa

En finalitzar l'acte, els assistents han intentat accedir a la sala on s'entregaven els premis oficials, però han acabat partint, quan se'ls ha barrat el pas, sense causar incidents.

stats