La destitució del director general de l'Advocacia deixa 'tocada' Pilar Costa

PP i Ciutadans demanen la dimissió de la consellera de Presidència i Podem adverteix que no estan satisfets perquè "sabem sense saber què ha passat" 

Final fulminant a la crisi oberta arran de la despersonació de l'Advocacia de la Comunitat en dues de les causes obertes contra Jaume Matas. La consellera de Presidència, Pilar Costa, ha comunicat la destitució "per manca de confiança" del director general de l'Advocacia, Lluís Segura. La decisió, segons ha reconegut, s'ha precipitat arran de les declaracions de Segura a 'Diario de Mallorca', en el qual el fins ara responsable dels serveis jurídics de la Comunitat desmentia la versió oferida per Costa en la roda de premsa posterior al Consell de Govern de divendres: això és, que l'Advocacia no havia informat la Conselleria de la decisió de retirar-se de les dues peces separades del cas Palma Arena.

Els fets s'han precipitat en el marc d'una jornada atípica, políticament parlant. A primera hora del dematí, Costa participava, al Parlament, en la sessió de control del Govern. La consellera ha hagut de respondre una pregunta de Podem respecte de la polèmica i ha tornat a defensar la versió que va oferir divendres, en una intervenció que no ha convençut la portaveu parlamentària, Laura Camargo. Els altres socis del Pacte, MÉS per Mallorca, han demanat posteriorment la dimissió de Costa o la de Segura. " Qualcú ha de renunciar", ha dit el portaveu parlamentari, David Abril.

Mentre els socis augmentaven la pressió, Costa ha abandonat el Parlament en començar el segon ple del dia, el de debat de les propostes de resolució derivades del Debat de Política General. La consellera s'ha reunit amb Segura i, segons ha explicat, ha acabat de prendre la decisió durant la conversa. Posteriorment, ha tornat al Parlament i n'ha comunicat la destitució.

L'explicació de la consellera

Costa manté que es va assabentar a través dels mitjans, dijous al migdia, que l'Advocacia es retirava dels casos Òpera i Palauet. Llavors, segons ha explicat, va cridar Segura, qui li va explicar que els papers encara no s'havien presentat. Per tant, considera que no en fou "informada correctament". En tot cas, ha subratllat, "no question la professionalitat jurídica" de Segura, però afegeix que "alguna cosa ha fallat en aquest canal de comunicació".

Tot i la crisi de Govern desencadenada divendres amb els socis de MÉS, que es va haver de resoldre amb la intervenció de la presidenta, Costa ha explicat que l'escenari de la destitució no s'ha plantejat fins aquest mateix dematí. En aquest sentit, ha explicat que ahir mateix es va reunir amb Segura i que s'estava fent feina en un nou protocol perquè errors d'aquest tipus no tornin a succeir. Costa ha explicat que la intenció del Govern és que, a partir d'ara, decisions vinculades a casos importants de corrupció hagin de passar pel Consell de Govern. "Em sorprèn que no es faci així, la setmana passada vam haver de tractar la despersonació per una querella per valor de 1.000 euros", ha explicat.

Fonts de la Conselleria han explicat a l' ARA Balears que Segura va estar "virtualment destituït" divendres passat, però que es va fer marxa enrere per evitar les crítiques d'ingerència en la feina de l'Advocacia. Les declaracions de Segura a la premsa, però, haurien fet vessar la paciència de la consellera. 

El PP, a la jugular, i Podem, insatisfet

Costa ha assegurat que en cap cas s'ha plantejat la dimissió i ha demanat un poc de temps amb vista a l'elecció del substitut de Segura, tot i que es dóna per fet que el nomenament es resoldrà aquesta mateixa setmana. 

La polèmica política sembla lluny de remetre perquè la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ja ha demanat la "dimissió immediata" de Costa, una petició a la qual s'ha sumat Ciutadans. Els populars ja han registrat una petició de compareixença de la consellera per rendir comptes davant la cambra. Consideren que Costa "ha mentit al Parlament" i titllen de "molt greu" la destitució de Segura perquè "mai cap polític s'havia atrevit a donar ordres polítiques" als serveis jurídics de la Comunitat. "Quina credibilitat tindrà a partir d'ara l'Advocacia? Haurà d'acusar ara Matas amb més virulència per compensar aquesta travelada?", s'ha demanat Prohens, lamentant que "això pot passar a Veneçuela però no en una democràcia". "La no dimissió de Costa és un acte de covardia política", ha conclòs.

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha expressat, per la seva banda, que "avui és un dia trist per a la Comunitat" i considera "extremadament greu" la destitució del director general de l'Advocacia. "Tenim la sensació que tant la consellera com la presidenta tenien coneixement del que ha passat", ha conclòs. 

Per la seva banda, Podem tampoc no s'ha mostrat satisfet amb la resolució de la polèmica i ha al·legat que "nosaltres no havíem demanat la destitució de Segura, sinó que el que volíem era escoltar-ne la versió al Parlament", ha dit la portaveu parlamentària, Laura Camargo. "Tenim la sensació que Costa s'està protegint de les explicacions de Segura. No volia que vingués al Parlament a explicar-se", ha lamentat. 

Les crítiques a la consellera no han acabat aquí. "Ha demostrat clarament que no estava dient la veritat", ha dit, afegint que "farem una reflexió perquè ja són unes quantes coses que no acaben d'encaixar". 

Tan sols  MÉS per Mallorca s'ha mostrat "satisfet" per la resolució de la crisi. La coportaveu parlamentària, Bel Busquets, ha donat suport a la intenció de Costa que el Consell de Govern assumeixi un major control de les decisions rellevants que prengui l'Advocacia.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF