TRIBUNALS

El Govern no acusarà Matas per blanqueig de capitals

L'Advocacia entén que no està legitimada per perseguir aquest possible delicte i demana l'arxivament del cas Òpera

L' Advocacia de la Comunitat Autònoma s'ha retirat de la peça separada número 24 del cas Palma Arena contra l'expresident del Govern Jaume Matas per presumpte  blanqueig de capitals. El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, ha dictat aquest dijous una providència en la qual fa constar que la Comunitat Autònoma ja no està personada en aquesta peça separada i ja no exerceix l'acció penal. 

Els lletrats de la Comunitat Autònoma entenen que "no estan legitimats per perseguir el possible delicte de blanqueig de capitals" que afecta l'administració estatal. "Amb el delicte de blanqueig, el sistema econòmic regular es veu afectat per l'afluència de recursos econòmics que es generen al marge del mateix sistema, amb efectes sobre el finançament de les empreses, la competència deslleial i la consolidació d'organitzacions que contaminen l'ordre econòmic i minven la credibilitat del mercat", apunten.  

En definitiva, el Govern entén que no li correspon presentar escrit d'acusació, perquè "no l'assisteix legitimació activa". En el cas que Jaume Matas fos condemnat per un delicte de blanqueig de capitals hauria de quedar provat que té doblers i que provenen d'haver comès un altre delicte. Fonts properes a la Fiscalia qüestionen l'existència i la contundència de les proves. 

Aquesta peça del Palma Arena se centra en la investigació de l'adquisició del palauet del carrer de Sant Feliu, adquirit per l'expresident, de la seva reforma i de despeses relacionades amb propietats a la Colònia de Sant Jordi El jutge instructor relaciona aquest increment patrimonial amb la compra del palauet, situat al carrer de Sant Feliu de Palma.

Castro va dictar la interlocutòria de pas a procediment abreujat l'1 de setembre d'aquesta peça i va instar les parts a formular acusació, demanar-ne l'arxiu o sol·licitar més diligències.  El jutge imputa un presumpte delicte de blanqueig de capitals a Jaume Matas, la seva dona Maria Teresa Areal, el seu gendre Fernando Areal, Bartolomé Reus, l'arquitecte tècnic Miguel Ángel García-Inés, el decorador Antoni Obrador, l'empresària d'electrodomèstics Josefa Lorca i la secretària del decorador María Emilia RodríguezL'Advocacia de la Comunitat Autònoma no formularà, per tant, acusació, després d'haver-se retirat de la causa. 

D'altra banda, els lletrats de la Comunitat Autònoma també han demanat l'arxivament de la peça separada número 3 del Palma Arena, coneguda també com a cas Ópera. En una providència en la qual el jutge instructor ha donat trasllat a la resta de parts personades, hi fa constar que l'Advocacia ha presentat un escrit en què demana el sobreseïment i l'arxiu de la causa. 

El jutge dictà el març la interlocutòria de pas a procediment abreujat contra l'expresident per presumptes delictes de prevaricació, malversació, frau i falsedat en l'adjudicació i presentació d'un projecte per a l'edificació del teatre de l'òpera que encarregà al conegut arquitecte Santiago Calatrava, i que no es va fer.

EDICIÓ PAPER 31/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF