Balears 22/11/2013

IB3 assegura que la Fundació Jaume III pagarà l'anunci contra la unitat del català

MÉS va criticar ahir que el director de la radiotelevisió pública no hagués volgut dir si s'havia emès de franc o no

Enric Borràs
2 min

PalmaFonts oficials d'IB3 s'han posat en contacte amb aquest diari per assegurar que la Fundació Jaume III pagarà l'anunci emès a la televisió pública en contra de la unitat del català. No han pogut dir quina quantitat o quan es pagaria, però han afirmat que hi ha un contracte signat i que, evidentment, la fundació pagaria. MÉS va criticar ahir que el director d'IB3, José Manuel Ruiz, no hagués volgut contestar al diputat David Abril quan li havia demanat si la Fundació Jaume III havia pagat o no l'emissió de l'anunci.

Segons fonts que havien estat a la comissió, Ruiz va evitar la pregunta dels doblers i només va respondre que no admetre l'emissió de l'anunci seria "censura" i que no estaven disposats a censurar, però no va dir si la fundació que té l'objectiu de "dignificar el mallorquí" davant "la pressió catalanista" en va pagar l'emissió o el canal ho va fer de franc.

Abril va fer la pregunta durant la comissió de control d'IB3 al Parlament i la va fer tot i que no l'havia registrada a temps -l'anunci es va començar a emetre quan ja s'havia acabat el termini per fer-ho-, de manera que Ruiz no estava obligat a respondre-la. Tot i això, va decidir parlar de l'anunci, però sense dir res dels doblers. En el polèmic espot publicitari per fomentar el secessionisme lingüístic, s'hi veu una nina, en una classe de llengua simulada, corregint un text en català central canviant-ne expressions per algunes pròpies del català de Mallorca, i d'altres d'incorrectes, incloent-hi castellanismes.

El diputat de MÉS va insistir acusant l'equip directiu d'IB3 de tractar la informació de manera que "el relat d'IB3 és el relat del PP". Va criticar que les notícies polítiques fossin secundàries, però sobretot que "sempre les tanca el PP o el Govern, per tenir-hi la darrera paraula", citant alguns exemples. "Fins i tot Intereconomía és més plural", va deixar anar Abril. També va demanar que es restituís la retransmissió de les preguntes de control al Govern en el Parlament o es posi en marxa un segon canal Parlament.

stats