FESTES DE SANT SEBASTIÀ
Balears 13/01/2017

Capdepera: Els dimonis gabellins rompen la creu de mata

El cant de la codolada una altra de les peculiaritats de la festa santantoniana

Margalida Mateu
2 min
Careta d’un dels dimonis de Capdepera.

PalmaLa rompuda de la creu de mata és una de les singularitats de la festa de Sant Antoni de Capdepera, una tradició d’aquelles de tota la vida que es manté el dia de la revetla de Sant Antoni.

“Només ho feim a Capdepera. Imaginau-vos fa 50 o 60 anys espenyar una creu enmig del poble. No devia ser gaire normal, però els gabellins sempre hem estat un poble un poc protestant i és un dels moments més importants de la festa i el que dóna el sus a la tradició de Sant Antoni”, comenta Joan Terrassa, de l’Obreria de Capdepera. Curiosament també sempre s’ha fet la rompuda en un lloc religiós. Antigament es feia a la sagristia, més tard al pati de ca les monges i ara es fa just davant l’església.

Creu de mata

Els membres de l’obreria són els encarregats de confeccionar la creu de mata. Uns dies abans de Sant Antoni una vintena de persones van al bosc a cercar la mata i tallar la murta. La creu fa aproximadament quatre metres de llarg per tres d’ample.

Per a la trobada els dos dimonis surten d’una casa, un acompanyat per la gent del poble i l’altre sol, i es troben just davant de l’església i es fan una aferrada perquè “fa un any que no es veuen”. Llavors rompen la creu i sona la banda de música i fan el primer ball de les festes de Sant Antoni a Capdepera. Aquest fet succeeix cada dissabte de Sant Antoni (16 de gener) a partir de les 15 h.

“Hi ha la sensació que el dimoni comanda la festa des de la seva sortida i fins a les beneïdes. Aleshores agafa el relleu sant Antoni mitjançant una escenificació teatral en la qual els dimonis molesten el sant i el tomen de l’ase, fins que aquest hi posa ordre i acaben agenollats davant d’ell”, explica Terrassa.

Cant de la codolada

És una altra de les peculiaritats de la festa santantoniana gabellina. Es tracta d’un recull d’allò que passa durant l’any al poble estructurat en forma de glosa i amb una tonada pròpia de Capdepera. “Els temes més recurrents són els del camp i els de la mar, si la llampuga enguany ha estat magra o per les ametles han fet bon preu”, diu Terrassa. És una repassada de les principals notícies del poble en to d’humor i befa. Llavors, un parell d’aquestes gloses es reciten en acabar les beneïdes el dia de Sant Antoni a la plaça d’Orient.

stats