EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES
Balears 05/09/2014

Un 80% dels projectes TIL, encallats o amb incidències

Inspecció Educativa només ha donat el vistiplau a un terç dels centres de les Illes

Mercè Pinya
3 min

PalmaNomés un terç dels projectes TIL que han elaborat els centres educatius de les Illes havien rebut el vistiplau d’Inspecció Educativa a final de juliol, just en el moment en què la Direcció General d’Ordenació va aprovar una resolució per donar llum verda, de facto, a tots els projectes de Tractament Integrat de Llengües que els centres tombaven de manera reiterada i massiva a través dels seus claustres.

La resta, un 65%, van ser informats negativament per part del Departament d’Inspecció Educativa.

A les Illes Balears hi ha 410 centres educatius i, d’aquests, 41 no apliquen el TIL perquè fan altres programes plurilingües. Dels 360 restants, només 126 han rebut llum verda de la Conselleria d’Educació. La resta, 234 (65%), no han estat aprovats pel Govern. A Mallorca aquest percentatge arriba al 72,9% -204 dels 280 centres que apliquen el TIL.

Darrere d’aquest rebuig majoritari per part d’Inspecció Educativa, hi ha no haver inclòs el criteri d’equilibri lingüístic al 50% entre les dues llengües oficials “imposat arbitràriament per la Conselleria d’Educació”, segons docents i sindicats. De fet, ni els inspectors donen suport a aquest repartiment aritmètic de català i castellà en els projectes lingüístics i aquest estiu impugnaren la instrucció del Govern mitjançant un recurs d’alçada.

Les dades corresponen a la feina de recopilació d’informació de tots els centres públics, privats i concertats de les Balears que ha fet l’Assemblea de Docents, l’Assemblea de Desconcertats i els sindicats STEI, FETE-UGT i FE-CCOO. Les xifres, tot i que corresponen a final de juliol, reflecteixen una situació que, a només una setmana que comenci el curs, encara no s’ha resolt.

No s’ajusten a la normativa

Als informes negatius d’Inspecció Educativa, emperò, s’hi sumen els projectes TIL de 21 centres -19 de Mallorca-, que, tot i haver estat validats per l’Administració, no han estat aprovats pels seus respectius claustres i/o directors. Aquest és, recorden docents i sindicats, un “requisit d’aprovació que fixa la normativa legal del TIL”. Per tant, fins que no siguin validats pels centres, tampoc no s’ajusten a la normativa. Això es tradueix, doncs, que als 234 (65%), se n’hi afegeixen 21 més, fet que suma 255 centes que no disposen dels projectes TIL que marca la norma. És a dir: un 70,8% a les Illes i un 79,6% a Mallorca.

No només a la pública

El problema amb els projectes TIL va més enllà de l’escola pública. Per titularitat, el 70% dels centres privats d’Educació Infantil de les Illes no han estat aprovats per Inspecció. El percentatge baixa al 57% en els centres privats de Primària i Secundària; el 66% a la concertada. Aquestes xifres fan una mitjana del 68,4% -65 dels 95 centres- en el conjunt de les Illes i del 74% -60 de 81- a Mallorca.

En aquests casos, docents i sindicats no han pogut aportar dades del rebuig dels claustres, ja que en els centres privats i concertats és el titular qui designa els responsables d’elaborar, modificar i aprovar el PTIL.

Pel que fa als centres públics, les escoles (centres d’Educació Infantil i Primària), el 65,% no tenen el vistiplau del Govern; el 61,3% en el cas dels instituts d’Educació Secundària.

Pressions i anormalitat

Segons els autors de l’informe, tot el procés d’elaboració i votació dels projectes TIL als centres han anat acompanyats de “coaccions i pressions”.

En aques context, destaquen que més de la meitat dels claustres (105 a les Illes, el 52%) i dels directors (113, el 56,8%) dels centres públics de Mallorca han votat contràriament als projectes. “Tot, a pesar de les actuacions directes de la Conselleria i d’alguns pocs inspectors que han pressionat i sovint coaccionat el sentit de les votacions de claustres”, asseguren. Es refereixen a la prohibició de fer votacions secretes i a les “amenaces d’obertura d’expedient disciplinari”.

Avui, a una setmana de començar les classes, encara hi ha centres que no saben quin PTIL aplicaran.

stats