Balears 22/06/2016

La defensa de la infanta reconeix que va ser "imprudent" en el capítol final del judici de Nóos

Fonts properes a les acusacions calculen que la sentència no es coneixerà fins al mes de novembre

Jaume Vinyas
4 min
La infanta Cristina, entrant a l'edifici on es celebra el judici, aquest dematí.

Palma"La justícia no hauria d'aspirar a rebre cap premi, se l'accepta per si mateixa, i el mateix passa amb les virtuts". Amb aquesta cita de Ciceró ha finalitzat el judici del cas Nóos. Ha estat l'advocat de la infanta Cristina, Pau Molins, l'encarregat de dir les darreres paraules. Cap dels 15 acusats ha volgut exercir el dret a l'última paraula i la presidenta del tribunal, Samantha Romero, ha donat el judici vist per a sentència 61 jornades i 299 testimonis després.

Punt i a part, per tant, per a un procés que va iniciar dia 20 de juliol de 2010, quan el jutge d'instrucció José Castro va obrir una peça separada dins del cas Palma Arena per investigar els contractes que el Govern de Jaume Matas havia signat amb les empreses vinculades a Iñaki Urdangarin i Diego Torres. Amb tot, el cas Nóos encara podria tenir un 'spin-off' (terme que s'utilitza per definir una sèrie de televisió protagonitzada per un personatge secundari d'una altra sèrie).

L'advocada del sindicat d'ultradreta Manos Limpias, Virginia López Negrete, ha anunciat, en sortir del judici, que es dedicarà, a partir d'ara, "a interposar tot tipus de querelles, denúncies i queixes a algun periodista, mitjà o, fins i tot, algun membre d'alguna institució de l'Estat" per "la campanya de desprestigi menyspreable i impressionant" de la qual assegura haver estat víctima "pel fet exclusiu d'haver fet seure la infanta a la banqueta dels acusats".

López Negrete no ha volgut revelar cap nom ni ha confirmat si "el membre d'una institució de l'Estat" és el fiscal Pedro Horrach, amb qui ha mantingut un sonor enfrontament durant el judici. L'advocada tampoc no ha volgut valorar les conclusions de l'advocat de la infanta, Pau Molins, en què també ha rebut, tot i que ha qualificat el misser de poc professionals, tal com entén ella la professió.

Les conclusions de la defensa de la infanta

La defensa de la infanta Cristina ha tancat la fase de conclusions carregant durament contra Manos Limpias, però també contra "alguns mitjans de comunicació". El misser Pau Molins ha assegurat que "es tracta de la primera vegada en la història d'Espanya que es fa seure a la banqueta el membre no administrador d'una empresa per un delicte fiscal. Molins ha afegit que "és injust i sorprenent" que alguns mitjans "hagin difós la imatge que la infanta ha gaudit de privilegis" durant el procés, "perquè ha estat el contrari".

Molins ha justificat la petició perquè Manos Limpias pagui les costes de la defensa de la infanta "per la temeritat i la mala fe" amb què ha tirat endavant la petició de vuit anys de presó per a Cristina de Borbó, "una pena inèdita i desproporcionada", ha afegit, "que és el que queda als mitjans de comunicació".

Amb tot, Molins ha reconegut que la infanta va ser "imprudent" quan va signar actes d'Aizoon sense haver-hi participat, una pràctica, no obstant això, que, assegura, és habitual en societats de caire familiar com Aizoon. En aquest sentit, ha tornat a reconèixer l'equivocació que va cometre quan va signar, com a arrendadora i arrendatària, en l'autocontracte de lloguer que la parella es va fer a la casa que tenien al barri de Pedralbes, a BarcelonaPedralbesBarcelona. En aquest sentit, ha argumentat que "la confusió és perfectament comprensible" i estima que, "possiblement, quan va veure la signatura del seu marit en dos llocs diferents, ella va fer el mateix". En tot cas, ha afegit, "si s'hagués advertit l'error abans del judici, s'hauria reparat abans".

Molins també ha destacat que la secretària personal d'Urdangarin, Julita Cuquerella, va reconèixer haver fet us de la Visa d'Aizoon a nom de la infanta i ha tornat a carregar contra Manos Limpias assegurant que "confonen constantment la capacitat de conèixer amb el coneixement efectiu".

Iñaki Urdangarin, en la darrera sessió del judici del cas Nóos

Més enllà dels atacs a Negrete, Molins ha basat les conclusions en el fet que "el judici ha demostrat de manera devastadora" la innocència de la germana de Felip VI. Així, ha recordat que el notari Carles Masià va rectificar el testimoni que va donar en la instrucció, quan va afirmar que l'assessor fiscal d'Iñaki Urdangarin, Miguel Tejeiro, li havia confessat que la infanta era utilitzada com a escut fiscal a la mercantil Aizoon. El misser ha citat altres testimonis que han confirmat que Cristina de Borbó no va participar mai en les activitats econòmiques del seu marit, entre ells l'exsecretari de les infantes, Carlos García Revenga, el mateix Urdangarin, l'excomptable d'Aizoon, Marco Antonio Tejeiro, i el seu germà, l'exassessor fiscal d'Urdangarin, Miguel Tejeiro.

L'advocat ha volgut recordar les paraules d'aquest darrer, qui va acusar la infanta de mentir en la seva declaració. Cristina de Borbó va assegurar que Tejeiro formava part del reduït cercle de persones en qui confiava, unes declaracions que van sorprendre Tejeiro, qui va al·legar, posteriorment, que la germana de Felip VI mentia perquè tan sols l'havia vista dues vegades. Molins ha volgut especificar que "Tejeiro va malinterpretar les paraules" de la infanta. Segons ha explicat, la seva clienta confiava en Tejeiro pel seu rol d'assessor del seu marit, no perquè mantinguessin una relació de confiança personal. "Era una confiança per delegació en el seu marit", ha dit textualment.

En cap cas, però, Molins no ha fet cap comentari exculpatori sobre les activitats d'Urdangarin. S'ha limitat a desvincular-ne la infanta. La parella ha abandonat les instal·lacions de l'Escola Balear de l'Administració Pública (EBAP) amb el rostre seriós. La sentència es podria conèixer el mes de novembre, segons han dit fonts de l'acusació.

stats