Miguel Tejeiro acusa a la infanta Cristina d'haver mentit

El testimoni clau del judici afirma que el seu cunyat, Diego Torres, va desviar fons a l'estranger

L'ex secretari  de l'Institut Nóos ha carregat contra l'estratègia de les defenses de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin i Diego Torres en el judici del cas Nóos. Miguel Tejeiro ha assegurat que la germana de Felip VI va mentir quan el va assenyalar  com una de les persones que integraven el seu cercle de confiança. " No sé d'on pot treure aquesta senyora que em tenia tanta confiança. Si només la vaig veure tres vegades i, amb prou feines, uns minuts!", ha assegurat.

El testimoni s'ha preguntat de manera retòrica si l'estratègia de la infanta obeïa a un intent de desacreditar-lo o si seguia un guió. Tot i això, l'ha exculpada de qualsevol responsabilitat en els fets que es jutgen. "No és anormal que l'esposa figuri com a sòcia" en una societat de les característiques d'Aizoon, ha assegurat. Tejeiro ha afegit que va ser ell qui va recomanar a la parella que s'autollogués una part de la casa que van adquirir al barri de Pedralbes com a oficina d'Aizoon. Sí que ha reconegut, però, que "era absurd" que al contracte la infanta signés com a arrendadora i arrendatària. "A les societats només signa l'apoderat. El contracte s'hauria d'haver invalidat", ha dit.

Tejeiro també ha negat, de manera molt gràfica, que indiqués al notari Carles Masià, que va constituir Aizoon, que el nom de la infanta figurés abans que el d'Urdangarin perquè, d'aquesta manera, l'ordinador d'Hisenda reconeixeria el seu DNI i, automàticament, evitaria cap tipus de control sobre la societat. "Si jo a un notari li dic aixó, em titlla d'imbècil", ha assegurat.

Respecte a Urdangarin i Torres, Tejeiro ha afirmat que van dir "barbaritats absolutes" en les seves respectives declaracions. Els dos principals acusats en la trama Nóos van carregar sobre el testmoni  la responsabilitat sobre les presumptes irregularitats comeses per les empreses que dirigien. Tejeiro ho ha negat taxativament. " Les despeses d' Aizoon les decidia Urdangarin ", ha assegurat. "Però com haig d'assessorar jo que inclogui ampolles de vi" a les despeses d' Aizoon , s'ha demanat, visiblement ofès. Tejeiro ha subratllat que Urdangarin feia arribar totes les factures d' Aizoon al seu despatx però ha negat que ell fes cap "tria". " L'encàrrec era: comptabilitzin tot el que arribi", ha especificat.

Més dur s'ha mostrat encara amb el seu cunyat. " Sé que Diego Torres va desviar fons a l'estranger", ha dit afegint que és "una absoluta canallada" que Torres intenti responsabilitzar-lo de les transaccions als seus comptes a Luxemburg. "La seqüència, des del principi fins al final té un únic responsable: Diego Torres", ha insistit.

Interrogatori tens

Com ja ve sent tònica habitual, la declaració de Tejeiro ha viscut moments tensos. La polèmica ha envoltat el testimoni des de l'inici de la declaració, dijous passat . Llavors, ladvocat de Torres, Manuel González Peeters , ja va advertir que el testimoni estava obligat a guardar el secret professional per la seva condició d'advocat. Tejeiro va admetre que és llicenciat en Dret i que pagava les quotes del Col·legi d'Advocats de Barcelona, en el moment dels fets, però que mai va actuar com a defensor. La qüestió es va tornar a plantejar divendres i va obligar a ajornar la sessió.

Aquest dilluns, Tejeiro ha tornat a expressar els seus dubtes i ha afirmat: "no em sento lliure per respondre". Finalment, la presidenta del Tribunal, Samantha Romero, li ha indicat que estava obligat a prestar testimoni sobre les operacions dels acusats a l'estranger, provocant les protestes de l'advocat de Torres, Manuel González Peeters . El lletrat ja havia protagonitzat una altra anècdota quan ha demanat que el seu client s'assegués al seu costat per garantir la "comunicació contínua" després que Romero els hagi prohibit l'ús del mòbil a la sala. La magistrada ha accedit i Torres seu a la taula reservada per a les defenses.

El notari matisa que la infanta fos un "escut fiscal"

Un cop finalitzat Tejeiro , ha estat el torn de Carles Masià . El notari que va constituir Aizoon i la hipoteca d' Urdangarin i la infanta a Pedralbes ha matisat la declaració que va fer davant el jutge instructor. Masià ha negat aquesta vegada que Tejeiro li hagués dit  explicitament que la infanta va ser utilitzada com a escut fiscal. "No ho va manifestar expressament, ho va donar a entendre", ha reconegut. L'advocada del sindicat d'ultra dreta Manos Limpias , que exerceix l'acusació popular, ha anunciat immediatament que es reserva el dret a denunciar Masià   per haver donat un fals testimoni.

A continuació, Masià ha acusat Tejeiro d'haver falsificat la signatura d' Urdangarin en diversos documents d' Aizoon i altres societats. En aquesta ocasió, ha aportat proves cal·ligràfiques pericials que ho justificarien. El tribunal ha declinat admetre aquestes proves després d'estudiar-les durant el recés per dinar

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF