Balears 27/02/2017

El Col·legi d'Advocats assessorarà la ciutadania sobre les clàusules abusives a les seves hipoteques

La campanya d'orientació s'inicia davant el possible "col·lapse" de reclamacions

Carmen Buades
2 min
Campomar i Aleñar a la roda de premsa d'aquest dilluns

PalmaEl Col·legi d'Advocats de les Balears oferirà assessorament jurídic a totes les persones que puguin tenir clàusules abusives en els contractes hipotecaris per tal de facilitar les reclamacions i ajudar a fer que "els bancs tornin allò que han cobrat indegudament".

El degà de l'ens, Martín Aleñar, ha explicat aquest dilluns que aquesta campanya d'orientació jurídica ha de servir per estudiar les hipoteques "cas per cas", ja que "no totes les clàusules terra són nul·les", però, en qualsevol cas, s'oferirà una "primera orientació per veure si hi ha possibilitats o no de reclamar". La decisió del Col·legi d'Advocats arriba dos mesos després que la justícia europea obligàs la banca espanyola a tornar els doblers adquirits per aquest tipus de clàusules.

Aleñar ha afirmat que la necessitat de la campanya és també per les previsions del "col·lapse" que es pot produir amb el gran nombre de peticions que s'esperen: "Entenem que hi haurà milers de casos de reclamacions perquè van ser milers les hipoteques que es van signar", ha assegurat.

Què has de saber abans de cobrar la clàusula terra

A la roda de premsa d'aquest dilluns també hi ha assistit Patrícia Campomar, advocada i membre de la junta del Col·legi d'Advocats, qui ha explicat que aquest dimarts es faran xerrades informatives sobre clàusules abusives a totes les seus de l'ens que hi ha a les Balears. També s'ha organitzat una jornada informativa per a aquest divendres, en què mig centenar d'advocats assessorarà aproximadament 400 persones sobre les seves escriptures.

En qualsevol cas, Campomar ha reivindicat "la importància de l'assessorament previ" per evitar "el desgast econòmic i emocional que suposa" tenir una clàusula abusiva. L'advocada també ha explicat que als despatxos s'estan veient "moltes clàusules abusives ficades en els contractes que era molt difícil que els ciutadans poguessin identificar": clàusules terra, multidivises, l'índex IRPH...

Durant la campanya, els advocats també donaran informació sobre els terminis de reclamació, les vies no judicials i les diferents circumstàncies en què es pot demanar el retorn dels doblers. Per fer-ho, el Col·legi organitzarà unes sessions formatives per a més de 300 advocats de les Balears.

stats