TRIBUNALS
Balears 01/07/2016

Un curtmetratge que "encaixaria a la perfecció amb el relat de fets" que han denunciat els empresaris

"Emprendedores" d'Ivo Erasmo il·lustrà als investigadors de les presumptes pràctiques de la Patrulla Verda de la Policia Local

Agnès Antich
2 min
CELAYA, EL DOLENT Tant a la peça teatral com al curtmetratge, Santi Celaya ho broda com a policia corrupte.

PalmaEl jutge d'Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva és qui investiga el cas de corrupció referent a la Policia Local de Palma. Penalva agafà el relleu de la jutgessa Carmen González que deixà instrucció per incorporar-se a l'Audiència Provincial. El fiscal del cas Miguel Ángel Subirán porta immers en la causa des del principi, amb el suport del fiscal Anticorrupció, Juan Carrau.

D'altra banda, la feina del grup de Blanqueig de Capitals i Delictes Monetaris de la Policia Nacional també ha estat cabdal per la investigació. En un dels informes d'aquest grup de la CNP es relata la pràctica dels agents de la Policia Local de Palma implicats en la trama de corrupció. Els investigadors policials constaten múltiples empresaris suposadament extorsionats, entre ells el director i productor del curtmetratge "Emprendedores", Ivo Erasmo.

En l'obra d'Erasmo es representa de forma molt explícita el "modus operandi" que presumptament duen a terme alguns dels investigats, membres de la Patrulla Verda i que segons els investigadors:"encaixaria a la perfecció amb el relat de fets que venen denunciant la immensa majoria dels empresaris que han declarat en aquesta causa". Un relat basat en les seves vivències per haver intentat regentar dos establiments.

El director i productor acabà declarant també com a testimoni. Erasmo explicà als investigadors com les inspeccions en un dels seus locals es repetiren, a diferència de local que tenia al costat, en el que el propietari també tenia més negocis en la zona de Magalluf. El declarant té gravacions en les que demostren les molèsties que podien causar els locals propers al seu.

Erasmo rebé una visita o dues a la setmana d'ençà que obrí el primer local però mai amb cap acta policial. Després decidí canviar d'ubicació, però les pressions continuaren. L'actitut dels policies es mostra en el curtmetratge, assegurà Erasmo.

stats