PALMA
Balears 10/12/2015

Cort diu haver posat 104 dels 137 milions que ha costat el palau de congressos

L'Ajuntament negocia amb el Govern la compensació per haver fet aportacions superiors al 50%, que inclouen el valor del solar

Lluís Planas
3 min
La construcció de la polèmica suma un altre retard i ara no s'acabarà en cap cas abans del proper 24 de febrer. ISAAC BUJ

PalmaL'Ajuntament de Palma ha fet de moment aportacions de capital per valor de 104,8 milions d'euros per a la construcció del palau de congressos i l'hotel annex, la qual cosa representa gairebé tres de cada quatre euros del cost total de l'obra. El Govern de la Comunitat, que participa al 50% amb Cort en la societat pública que ha gestionat el projecte d'aquesta infraestructura, just ha fet aportacions per valor de 19 milions d'euros, segons les dades municipals. El regidor d'Economia, Hisenda i Innovació, Adrián García (PSIB), ha explicat que l'Ajuntament negocia ara amb el Govern la compensació que ha de rebre per haver fet aquestes aportacions superiors al 50% del cost, tal com s'hi havien compromès les dues administracions, i que inclouen el valor del solar de titularitat municipal on s'ha aixecat el complex per 24 milions d'euros.

Segons les explicacions comptables donades per García, entre els anys 2007 i 2010 l'Ajuntament de Palma i el Govern feren les mateixes aportacions a parts iguals per un valor de 19 milions d'euros cadascuna per començar la construcció de la infraestructura. A partir de l'any 2012, moment que es decidí la paralització del projecte durant dos anys per manca de finançament públic, es va resoldre el bloqueig amb aportacions a través de la Llei de capitalitat. El Govern posava els doblers però els computava com a inversions que Palma havia de rebre en compliment d'aquesta llei, de manera que era Cort qui realment n'assumia el cost. Entre el 2012 i el 2015 es pagaren, així, fins a 61,8 milions d'euros a la constructora Acciona. A tot això, l'Ajuntament també inclou el solar municipal on s'ha construït la infraestructura, de manera que calcula que fins ara haurien aportat uns 36 milions més que la part que li correspondria.

Segons el responsable econòmic de Cort, s'ha començat a negociar la liquidació final de les obres, que es farà en el si de la societat Palau de Congressos, integrada al 50% per les dues administracions, i allà es faran els comptes definitius i es determinarà el total d'aportacions realitzades per cada una de les parts. És a partir d'això que l'Ajuntament vol tractar la compensació a rebre per haver fet aportacions superiors al 50% del cost total de l’obra, que és el que es va acordar que havia de fer cadascuna de les parts en el seu moment. El consell d'administració de la societat ha aprovat aquest dijous el seu pressupost per a l'exercici de 2016 per valor de 10,2 milions d'euros.

Després de l'enfrontament viscut amb la constructora Acciona, les dues administracions han remarcat que just queden per pagar 13,5 milions de l'obra, que s'aniran abonant a mesura que es presentin les certificacions d'obra, i que disposen d'una partida pressupostària. Segons ha informat l'Ajuntament, aquest dijous han començat les reunions entre els tècnics de la societat pública i de la constructora Acciona per valorar el nou calendari de finalització de la feina, que l'empresa ha fixat ara en el termini del 24 de febrer de 2016, fet que suposa un nou retard.

Anul·lat de manera definitiva el procés d'adjudicació al Grup Barceló

Per altra banda, en la mateixa reunió del consell d'administració s'ha acordat donar per desistit de manera definitiva el procés d'adjudicació de la seva gestió del palau de congressos i l'hotel annex, del qual resultà guanyador el Grup Barceló. Per prendre l'acord s'ha donat compte de l'informe emès per l’Advocacia de la Comunitat Autònoma que avala poder fer-ho després que un primer dictamen de la UIB detectàs irregularitats en el procediment. Són els mateixos dubtes de legalitat que feren que les administracions governades pel PP deixassin en suspens la ratificació de l'adjudicació. A partir d'aquí, ara s'ha de decidir el model de gestió per a la infraestructura i un nou procés d'adjudicació. Les administracions també valoren assumir la gestió pública del palau i llogar l'hotel.

stats