Balears 01/09/2017

Els contractes menors ja es poden consultar al nou Portal de Transparència del Consell de Mallorca

En aquesta primera fase també es pot accedir a informació sobre les retribucions d'alts càrrecs, les aportacions als grups polítics i els costos de les campanyes de publicitat

Anna Vidal
2 min
Jurado, durant la presentació de la primera fase del Portal de Transparència / CONSELL DE MALLORCA

PalmaEl vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca, Jesús Jurado, ha presentat aquest divendres la primera fase del nou Portal de Transparència, que inclourà, a més de la informació sobre la qual existeix una obligació de publicitat activa, informació sobre contractes menors i la publicitat actualitzada del procés, entre altres categories.

“Anam més enllà de les exigències legals per donar plenes garanties en qüestions de transparència”, ha subratllat Jurado, qui ha recordat que al Perfil del Contractant s'està publicant des de l'1 de juliol la publicitat dels contractes menors del Consell.

Durant tot el 2017 l'Oficina de Transparència, creada aquesta legislatura, s'ha encarregat de recopilar informació històrica des de 2009, que en alguns casos s'ha hagut de digitalitzar, amb l'objectiu de posar-la a l'abast de la ciutadania. Així, el nou portal permetrà consultar documentació d'anys anteriors, fer comparatives i poder comprovar quina tendència hi ha en inversions o despeses dins la institució.

“El portal ha tingut un cost 0 i sorgeix de l'adhesió del Consell a l'Acord Marc amb l'Administració de l'Estat per promoure la Llei de transparència”, ha destacat Jurado, qui ha reiterat el compromís de l'actual Govern amb la transparència com “una de les eines més importants per lluitar contra la corrupció a les institucions públiques”.

Fases

El desenvolupament del Portal de Transparència es durà a terme en quatre fases. Les dues primeres inclouen les 134 categories d'informació obligatòries segons la Llei de transparència. Les categories que es poden consultar en aquests moments són: contractació (inclou contractes oberts, negociats i menors), subvencions (convocatòries i persones beneficiàries), béns mobles i immobles, costos de campanyes de publicitat (per campanya i departament), despeses de caixa fixa, alts càrrecs (retribucions anuals, indemnitzacions percebudes, obsequis, viatges, des de 2011), aportacions a grups polítics i informes de fiscalització.

Finalment, la fases tres i quatre se centraran en la transparència internacional i en l'abocament de dades a sistemes d'Ibestat, i està previst que s'implementin a final del 2018.

stats