LA RAMADERIA, A EXAMEN
Balears 07/05/2016

El conseller i el batle aniran a Madrid a demanar ajuts que contrarestin els costs d’insularitat

La Conselleria estudia emprendre accions de promoció per al sector que es concretaran aviat

M. Barceló
2 min
El sector productor de llet està rebent ajudes, segons el Govern, i aviat es liquidarà la PAC.

PalmaEl conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, demanarà a la ministra en funcions d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, una reunió a la qual anirà acompanyat pel batle de Campos, Sebastià Sagreras Ballester, atès que s’ha hagut de suspendre el concurs morfològic de vaca frisona de la Fira de maig que s’ha duit a terme durant 37 anys. Segons han apuntat fonts de la Conselleria, la reunió es planteja “per demanar a l’Estat ajudesper al sector que minimitzin els costo d’insularitat”.

El conseller Vidal ha lamentat la suspensió del concurs i recorda que ja s’havia iniciat la coordinació entre l’Ajuntament de Campos i el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba) per col·laborar amb la fira i el concurs morfològic, “com és habitual”. La Conselleria estudia emprendre accions de promoció per al sector que es concretaran aviat.

Agricultura entén que, efectivament, des que es varen eliminar les quotes lleteres “el sector n’ha sortit molt perjudicat, especialment a Balears, on la insularitat incrementa els costs de producció, motiu pel qual fins ara la llet es venia més cara”. Des del Govern també s’explica que, en l’àmbit estatal “les mesures per reactivar la competivitat no donen els fruits esperats, com tampoc la proposta de l’Estat de duplicar la intervenció de la Unió Europea tant en llet descremada en pols com en mantega, mentre que descendeixen les compres dels consumidors i minven les polítiques de promoció espanyoles”.

La Conselleria recorda que ha engetat un seguit de mesures per minimitzar els efectes de la sequera agrària: dos milions d’euros per a alimentació del ramat en extensiu, vuit milions d’euros en crèdits circulants, 450.000 euros en la campanya de llavor certificada i, específicament per a vacum de llet, 700.000 euros en la campanya extraordinària d’alfals sec per a totes les Illes, 175.000 dels quals es destinen específicament a Campos.

Segons el Govern, “la campanya d’alfals representa entre 160 i 180 quilos de menjar per vaca, que es pot sol·licitar directament a Serveis de Millora Agrària. A part, es dóna suport amb un milió d’euros directe al sector. D’altra banda, el passat 29 d’abril es van abonar tres milions de la PAC, 400.000 dels quals són per a vacum de llet. La setmana que ve s’abonaran 3,6 milions més de la PAC”.

stats