Balears 11/09/2017

EUIB aposta per crear una oficina, una brigada policial i un telèfon d'atenció les 24 hores per a la protecció animal

La formació ecosocialista ha presentat a l'Ajuntament de Palma una sèrie de mesures per modificar l'ordenança de tinença d'animals

X. Serrano
3 min
Un buldog a la Mitja Marató de Granollers el 2013. Des del 2003 que a Catalunya està prohibit mutilar tot tipus de gossos.

PalmaEUIB ha fet arribar a la regidoria d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal de l'Ajuntament de Palma una sèrie de propostes per a una nova ordenança de tinença d'animals. Hi destaca la creació d'un ens, de personal públic i d'una regulació més específica per garantir les condicions de vida dels animals. Les mesures han estat recollides entre diferents col·lectius i associacions que lluiten pel benestar animal.

Una administració per a la protecció animal

La formació ecosocialista aposta per la creació d'una oficina de protecció animal, amb la finalitat de garantir el compliment de tota la normativa d'aplicació en relació amb la protecció dels animals i fomentar la tinença responsable d'animals de companyia. "De res servirà canviar l'ordenança si ningú no en vigila el compliment", ha destacat el coordinador de l'àrea animalista d'EUIB, Guillermo Amengual.

En el document, també es proposa la implantació d'altres serveis públics, com una mesa de benestar animal, una brigada de protecció animal, un telèfon d'atenció al maltractament animal de 24 hores i un observatori municipal de protecció animal. Aquest darrer òrgan serviria per a la participació social i consulta, per estudiar i promoure les actuacions en el tema de protecció animal.

Una regulació més específica

Un dels objectius del document presentat per EUIB és, més enllà de crear les eines necessàries per garantir el compliment de l'ordenança, redactar una llei en matèria de protecció animal que sigui més concreta i aplicable. "No podem quedar a mitges amb la nova ordenança. Ha de ser una normativa que vetli de veritat pel benestar animal i castigui de manera exemplar el maltractament als animals", ha exigit Amengual.

Entre d'altres, en el document es desenvolupen una sèrie de propostes concretes destinades a posar fi al maltractament, la mutilació, la mort i l'abandonament d'animals; millorar les seves condicions de vida, tant a domicilis com a botigues i refugis, i regular el correcte transport d'animals, el seu comerç o les condicions en què poden ser lligats. EUIB demana la prohibició de la venda d'animals a la via pública i la prohibició de matances públiques d'animals, com el ritual de la festa del xai, per exemple.

També es regulen àrees específiques com la salut pública, el transport públic i la necessitat de construir més parcs per a cans. La proposta d'ordenança preveu la regulació a l'esfera pública i la privada, estipulant les obligacions dels propietaris en la documentació, identificació d'animals de companyia, vacunació i seguiment dels animals. En aquest sentit, EUIB proposa crear un cens de tinença d'animals de companyia.

Tanmateix, s'estableixen mesures per a la cura d'animals entre particulars, se sol·licita un protocol en cas d'emergències que inclogui els animals i pautes d'actuació. D'altra banda, també es pauten les condicions exactes que han de tenir les gàbies depenent de les seves característiques i dels animals que han d'acollir.

Sou Reus, en el punt de mira

El document inclou també una sèrie de propostes per millorar les instal·lacions, el personal i la cura rebuda pels animals del centre de Son Reus. Destaca la proposta de canviar els horaris perquè les famílies puguin visitar el centre per adoptar animals, així com un canvi en els protocols d'animals que entrin malalts al centre i l'increment del personal qualificat.

Tot i aquestes mesures, el document també aporta mesures per limitar la venda d'animals a botigues i la seva prohibició entre particulars. "Si volem evitar el sacrifici d'animals a Son Reus, s'ha d'abordar el problema real, que és la venda massiva i compulsiva d'animals", ha declarat Amengual.

stats