Balears 11/05/2017

CCOO, sobre l'amenaça de restauració i oci nocturn d'abandonar el conveni d'hostaleria: "Són qui més l'incompleix"

El sindicat adverteix que les patronals el tindran "de front"

Carmen Buades
2 min
Un cambrer serveix dinars en un restaurant del centre de Platja d'Aro, al Baix Empordà.

PalmaA CCOO no li fa por que la patronal de restauració i la de sales de festa amenacin d'abandonar el conveni sectorial d'hostaleria davant les previsibles pujades salarials: "Ens trobaran de front", ha assegurat aquest dijous Silvia Montejano, secretària general de la federació de Serveis del sindicat. "Fa molt de temps que ho diuen, és una història que es repeteix, però ens mantenim en el que hem anat defensant fins ara".

Segons ha publicat aquesta setmana el diari 'Diario de Mallorca', les dues patronals estan estudiant els mecanismes legals per abandonar el conveni, perquè creuen que les pujades de sou que probablement s'acordaran són inassumibles, però Montejano ha denunciat aquest dijous que es tracta del grup d'empresaris que més incompleix el conveni col·lectiu: "Són les patronals que més defrauden, laboralment parlant, i les que pitjor apliquen el conveni".

Per la sindicalista, es tracta generalment "d'empreses petites sense representació sindical" i, per tant, "amb més facilitats" per ignorar els acords aconseguits a través de la negociació col·lectiva, però també recorda que tant en la restauració com en l'oci nocturn "s'estan obtenint beneficis" amb la millora de la conjuntura econòmica.

Montejano també ha denunciat que durant les campanyes d'inspecció siguin aquests sectors els que acumulen més tancaments d'establiments, perquè són "experts" en qüestions com "pagar els excessos de jornada tard, malament o mai". En qualsevol cas, des de CCOO asseguren que ja estan escalfant motors per reclamar "un avanç considerable" en drets laborals i, sobretot, en qüestions salarials durant la negociació del nou conveni.

"Aquí ja ningú no es creu que hi hagi inseguretat empresarial", ha afirmat Montejano, "i és el moment de deixar d'estar a la defensiva i de recuperar els drets que s'han perdut durant aquests anys de crisi". Tot i així, reconeix que es tracta d'un conveni que "no serà fàcil" i ja apunta a probables mobilitzacions per "lluitar-lo".

stats