Balears 31/03/2016

El català torna a ser un requisit per als funcionaris

El Parlament deroga el darrer puntal que quedava dret de la política lingüística de Bauzá

Jaume Vinyas
2 min
El vicepresident, Biel Barceló, felicitant al diputat de MÉS per Menorca, Nel Martí, després de la votació.

PalmaDe l’era Bauzá, ja només en queden alguns dels seus acòlits que, tanmateix, ja reneguen de l’expresident. El Parlament ha aprovat la Llei que modifica la Llei de funció pública aprovada l’any 2012 i que degradava el català a la condició de mèrit per accedir a l’administració pública. D’aquesta manera, la llengua pròpia torna a ser un requisit i es recupera el consens que, el 1986, va permetre l’aprovació de la Llei de normalització lingüística.

La proposta de llei ha estat aprovada per 31 vots a favor i 18 en contra. “Avui tancam definitivament la batalla per la llengua, que tants mals resultats ha donat al PP”, ha celebrat la diputada de MÉS, Bel Busquets. Des de Podem, el diputat Baltasar Picornell ha destacat que “avui tornam al consens de 1986 que, curiosament, va propiciar el PP i que va trencar el PP, l’any 2012”.

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha lamentat, per part seva, tantes referències a una llei que té més de 30 anys, i ha afirmat que no és estrany que alguns partits hagin canviat el seu parer, perquè ja ha passat molt de temps. Per la seva banda, la diputada del PP, Núria Riera, ha lamentat que l’esperit de la llei que s’ha derogat va ser el d’assegurar “la igualtat d’oportunitats” i ha recordat que van rebre l’aval del Tribunal Constitucional. La diputada socialista, María José Camps, ha citat un exconseller del PP de l’època de Cañellas que va afirmar, quan es va aprovar la llei de 1986: “Normalització vol dir abandonar la marginació respecte de la llengua oficial de l’Estat”.

En acabar la sessió, la consellera d’Hisenda i Funció Pública, Catalina Cladera, ha expressat la satisfacció pel “retorn a la normalitat”. En aquest sentit, ha afirmat sentir-se “molt tranquil·la” davant la possibilitat que hi hagi dificultats per omplir les places que surtin a concurs. Cladera ha recordat que mai hi va haver problemes d’aquest tipus durant els 26 anys que el català va ser un requisit per accedir a la funció pública.

stats