Balears 17/02/2017

El jutge Castro: "No esperava aquest tipus de sentència"

El magistrat que durant cinc anys va instruir el cas Nóos ha matisat que cal llegir-la per entendre els raonaments del tribunal

Efe
2 min
El titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma, José Castro, arribant als Jutjats de l’Avinguda d’Alemanya.

PalmaEl jutge de Palma José Castro, que va instruir durant cinc anys el cas Nóos, ha afirmat que "no esperava aquest tipus de sentència" amb tantes absolucions, entre elles la de la infanta Cristina, però ha matisat que ara caldrà llegir-la i entendre els raonaments del tribunal per arribar a aquesta decisió.

En declaracions a Efe, el jutge ha opinat que en el cas de la infanta sembla que "la ignorància de la que ella feia gala" en el judici i instrucció "ha merescut crèdit" del tribunal, "com s'ha pogut donar crèdit al que digués Rosalía Iglesias i Ana Mato", en referència a l'exdona de Luis Bárcenas i a l'exministra de Sanitat, enjudiciades en el cas Gürtel.

"Si aquest és el convenciment al qual ha arribat l'Audiència Provincial, difereix del meu, però el que val és el seu i cal respectar-lo i punt", ha afegit.

El magistrat ha indicat que "caldrà llegir les argumentacions per saber per què s'ha arribat a aquesta conclusió", ja que solament la fallada (la sentència té més de 700 folis) "no et dona una pista fiable de per què han ocorregut les coses".

"Cal respectar i acatar aquesta sentència", ha dit per afegir que el tribunal, a part de condemnar o absoldre, també ha de "convèncer a les parts del litigi", perquè "no debades els judicis són públics per incentivar la confiança de la ciutadania en la Justícia".

"No esperavem aquest tipus de sentència així, però si se'ns explica per què s'arriba a aquest resultat, és possible que ho entenguem", ha dit.

"Seria interessant llegir aquesta argumentació -ha prosseguit- i podríem entendre per què s'ha absolt a determinades persones o per què la reducció de pena ha estat tan dràstica".

Castro també s'ha volgut defensar de les crítiques que diuen que la instrucció del cas ha anat lenta i ha recordat que la causa va néixer al juliol de 2010, quan va obrir una peça separada del cas Palma Arena per investigar les activitats de l'Institut Nóos d'Iñaki Urdangarin.

Es va estar investigant, ha dit, fins a juny del 2015, però com que el cas va estar un any "entretingut" en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, la investigació va durar una mica menys de quatre anys.

Un període que Castro no ha considerat excessiu, tenint en compte els "ridículs mitjans" a la disposició del jutjat, la complexitat de la causa i la quantitat de recursos que han anat presentant les parts.

stats