Balears 10/03/2016

Carles Capdevila: “‘Educar millor’ és educar amb 5 sentits: sentit comú, del ridícul, del deure, de la moral i de l’humor”

El director fundador de l’ARA presentà a Palma el llibre de converses amb onze experts en educació, “per acompanyar famílies i mestres”

Ara Balears
3 min
Carles Capdevila: “‘Educar millor’ és educar amb 5 sentits: sentit comú, del ridícul, del deure, de la moral i de l’humor”

PalmaLa presentació del llibre de Carles Capdevila, 'Educar millor. Onze converses per acompanyar famílies i mestres' (Ed. Arcàdia), aquest dimecres a vespre a Palma, es va convertir en una conferència de l’autor i director fundador del diari ARA, qui va ajuntar l’experiència com a educador de 4 fills amb la dels experts que han participen en el volum editat recentment.

Amb el Teatre Sindical de CCOO ple a vessar, Capdevila va manifestar la satisfacció per l’èxit que té “Educar millor” que no només es troba a la llista dels més venuts a Catalunya, sinó que, segons va destacar, “també és un dels més destacats, la qual cosa és la demostració que l’educació dels nostres fills és un tema que ens preocupa i que no sempre sabem com afrontar-la”.

Dirigint-se als pares i mares, Carles Capdevila va transmetre un missatge de tranquil·litat: "Amb els fills has de relativitzar, no t'hi angoixis. Uns pares massa dubtosos o que ho dramatitzen tot descol·loquen molt els fills”. Assegurà que ell va aprendre molt de professionals com la psicòloga Carme Thió, la conversa amb la qual obre el llibre, perquè el va convèncer que “cada problema és una oportunitat per a l’educació. La meva dona i jo acudírem a ella perquè teníem dos fills i estàvem desbordats. Ens va infondre tanta serenitat i entusiasme que vam duplicar el nombre de criatures”.

Capdevila va passar una bona estona signant llibre.

Educar amb cinc sentits

Segons Carles Capdevila, “no hi ha una recepta per educar millor, però el que sí que hi ha és una actitud”, com va afirmar a l’entrevista que publicà l’ARA Balears el passat dissabte. Per experiència pròpia i per les converses “mantingudes amb més de 150 experts d’arreu del món, he après que per educar els fills has de posar cinc sentits bàsics”, afirmà el periodista. Per a ell, aquests cinc sentits són: el sentit comú “que aplicaren amb nosaltres els pares i els avis”; el sentit del ridícul “que ens ensenya a adonar-nos que algunes de les coses que fem pels fills ens faria vergonya si les observéssim fer als altres”; el sentit del deure “que es resumeix amb l’obligació que tenim d’espavilar els fills petits i intentar controlar els que ja són adolescents”; el sentit moral, els valors, “que en cap cas vol dir passar-nos el dia alliçonant amb discursos pesadíssims, sinó actuar amb valors morals per servir-los d’exemple”; i, finalment, el que per a Capdevila és el sentit més important, “el sentit de l’humor que no només ajuda els pares sinó també els fills. El sentit de l’humor és una eina d’intel·ligència”.

Són els cinc sentits que Capdevila recomana a la seva conferència 'Educar amb humor' que s’ha convertit en un fenomen viral i que, en diferents portals, suma més de 3 milions de visualitzacions.

Amb referències a alguns dels professionals que participen al llibre 'Educar millor', com Carme Thió, Jaume Cela, Jaume Funes o Gregorio Luri, Carles Capdevila va fer una ponència de gairebé una hora i mitja, carregada d’humor i d’anècdotes de la pròpia vida familiar en la qual qualsevol pare o mare s’hi pot sentir identificat. No va oblidar els mestres i la seva obligació a tenir una “gran vocació, creure en cadascun dels alumnes (i si no creu amb un, ha de fer veure que hi confia) i treballar amb passió per estimular-los. Els hem d’estimar molt, als mestres, els hem d’agrair el que fan, hem de creure en ells i després, també els hem d’exigir. Em fan molta ràbia els pares que tot el dia reneguen dels mestres. Em pregunto per què els deixen els seus fills”.

A la conferència, organitzada per l’ARA Balears, hi assistiren el conseller d’Educació Martí March, el vicepresident i conseller insular de Cultura, Francesc Miralles, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Miquel Perelló, entre un públic molt nombrós que, acabat l’acte, formà una llarguíssima cua perquè Carles Capdevila signàs el llibre ‘Educar millor’, distribuït a través de l’ARA Balears, així com ‘Entendre el món amb onze pensadors contemporanis’, publicat anteriorment.

stats