Balears 22/09/2016

Campos i Santanyí renuncien a adherir-se amb el Govern a una convocatòria d'ajudes europees per a les platges verges

La Conselleria de Medi Ambient ho atribueix a una rebequeria política però els batles implicats ho neguen

Jaume Vinyas
3 min
El secretari general del PP, Tià Sagreras, i el portaveu, Llorenç Galmés, en imatge d'arxiu.

PalmaEls ajuntaments de Campos i Santanyí han declinat donar suport a la Conselleria de Medi Ambient en la petició d'un programa d'ajudes europees per a la protecció de les platges verges de les Balears. En cas de ser aprovat, el programa LIFE-Arena blanca suposaria una inversió de 3,3 milions d'euros en la conservació dels sistemes dunars. El 60% del finançament arribaria de Brussel·les, mentre que la resta anirà a càrrec del Govern. Des de la Conselleria lamenten que “dos dels municipis que sovint reclamen finançament per haver conservat” la costa s'hagin negat “tant a signar una carta de suport com a col·laborar” en el projecte.

A banda de la Conselleria, s'han sumat a la convocatòria el Consell de Mallorca, la Demarcació de Costes, empreses nàutiques i IB3, a banda d'altres municipis. Fonts de la Conselleria donen per fet que la negativa dels consistoris es deu a motius polítics. Els batles d'ambdues localitats són el secretari general del PP, Tià Sagreras, i el portaveu, Llorenç Galmés. Tots dos han negat que la manca d'interès en el projecte es degui al color polític. En aquest sentit, Galmés ha explicat que “el projecte no detalla moltíssims punts” i que, per tant, ha preferit no comprometre-s'hi.

El batle de Santanyí, Llorenç Galmés, en roda de premsa com a portaveu del PP, aquest dijous.

Sagreras, indignat amb la Conselleria

En la mateixa línia, s'ha expressat el batle de Campos, Tià Sagreras. “No és per temes polítics, el que passa és que la Conselleria ha d'entendre que les nostres prioritats no són les mateixes que les del meu municipi”, ha dit a l'ARA Balears. Sagreras ha afegit que l'argumentari que adjunta la carta signada parlava de saturació turística i de limitar l'accés dels vehicles i dels fondejos a la zona del seu municipi que abastaria el programa.

“Ells han de considerar el que vulguin i em pareix molt bé que es protegeixi el sistema dunar, però no en perjudici d'altres coses. I si em concreten que aquest projecte no anirà en perjudici d'altres coses, seré el primer a qui ja anirà bé i no hi posaré cap problema. Però no només no ho han fet, sinó que la seva argumentació parla de limitacions”, ha conclòs.

El batle ha admès que les relacions amb la Conselleria de Medi Ambient estan en el seu pitjor moment arran de la no-acceptació de cap de les al·legacions que el Consistori va presentar al Pla del Parc Natural del Trenc. “Estam enfadadíssims. L'Ajuntament se sent estafat amb la Conselleria perquè després d'escoltar-nos i de parlar molt, no ens ha acceptat cap ni una de les al·legacions”.

Sagreras ha afegit que “a partir d'ara ens plantegem deixar de tenir com a interlocutors els responsables de la Conselleria i d'anar directament a parlar amb la presidenta, a veure si és més practica i té més ganes de consens”. Amb tot, ha desvinculat el seu enuig amb la negativa al projecte LIFE. “Ens hi hauríem negat perquè no tinc cap necessitat de compartir ni limitacions ni els seus arguments”, ha conclòs.

Les Balears tornen al programa LIFE, 15 anys després

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha celebrat, per la seva banda, que les Balears tornin a aspirar a uns fons que estaven “infrautilitzats”. En aquest sentit, ha recordat que “fa 15 anys que la Conselleria no és líder d’un projecte d’aquestes característiques; la darrera vegada es va posar en marxa el Life Posidònia, l’any 2001. Per tant, recuperem una línia de treball, recuperem una font de finançament”.

A banda del programa LIFE Arena, que lidera, la Conselleria s'ha presentat a dos programes més com a soci beneficiari, mitjanaçant l'Ibanat, en dos com a finançador, mentre que ha donat suport a un altre.

El resultat de la convocatòria es donarà a conèixer la primavera del 2017.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, durant la presentació de les candidatures, al Centre Balears Europa.
stats