“ETS UN SOL. SEMPRE VAS ABOCANT DIA”
Balears 16/12/2017

Blai Bonet, assegut a la seva taula braser, escrivint, rebent els convidats...

La Fundació Mallorca Literària posarà en marxa la nova Casa Museu Blai Bonet i Centre de Poesia Contemporània

Margalida Mateu
3 min
Blai Bonet, assegut a la seva taula braser, escrivint, rebent els convidats...

PalmaUna de les estampes que més recorden les persones que varen conèixer Blai Bonet és ell assegut a la taula braser de casa seva (al carrer de Palma, 74, de Santanyí) escrivint, conversant amb els seus visitants o acompanyat de sa mare. Tant era si anaves a veure en Blai, et rebia a la taula, un objecte que ara reviurà a la nova Casa Museu Blai Bonet i Centre de Poesia Contemporània, projecte de la Fundació Mallorca Literària del Consell de Mallorca. Vol convertir-se en un centre de poesia de referència de la Mediterrània amb Blai Bonet com a figura central, però també un espai més ampli i aglutinador de tota activitat poètica.

Blai Bonet es passava moltes hores a casa seva a causa de la tuberculosi que va patir; durant anys de la seva vida va ser-ne convalescent i això va fer que la literatura fos a l’abast de ca seva. D’aquesta manera, eren molts els qui acudien a can Blai a visitar-lo i interessar-se per ell, sobretot molts escriptors. Segons la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells, la nova Casa Blai Bonet “es caracteritzarà per tenir dos espais de referència: per una banda, la casa antiga de Blai Bonet amb portal al carrer de Palma, on es reviurà la part més íntima de l’autor, i, per l’altra, l’espai de museïtzació amb entrada pel carrer de Campos i que es dedicarà a impulsar la poesia en altres dimensions”.

“No serà una casa amb una museografia a l’antiga, sinó que tindrà un discurs expositiu que permetrà explicar qui era Blai Bonet i alhora serà un centre contemporani de poesia”. Entre els elements discursius de l’obra de Bonet, hi trobarem la taula braser on Bonet “es passava la vida”; també seran importants els vidres de la porta que dona al carrer de Palma, antiga entrada principal (al nou centre, s’hi entrarà pel carrer de Campos), “unes vidrieres que marquen la frontera entre el món exterior i el món de Blai Bonet. De fet, una de les anècdotes és que un dia una mà va xocar contre els vidres: era la de Carles Riba. Aquella visita canvià la vida a Blai Bonet, perquè se l’endugué a Catalunya per curar-se de la tuberculosi”. Altres espais serà la cambra de l’autor, un lloc humil, diminut, on Blai tenia un llit, una estanteria i una tauleta, però des d’on el poeta va ser capaç d’escriure un món gegantí. I la cisterna, un altre dels elements imprescindibles de can Blai. “El corral, per a Blai Bonet, era una manera de sortir a l’exterior, s’hi formava el seu micromon i hi és molt vigent l’univers de l’autor”. A la nova Casa Blai Bonet, el corral es convertirà en el racó de les tertúlies amb un banc de pedra i una intervenció sonora que recrearà els sons de l’aigua. Un espai obert i amable que servirà per fer activitats a l’aire lliure a l’estiu, una zona de trobada, conversa i lectura, entre d’altres.

Pel que fa a l’espai de nova creació de la casa de Blai Bonet, disposarà de quatre plantes. A la primera hi haurà un lloc polivalent on es duran a terme exposicions temporals; per exemple, s’hi mostraran les obres d’art de Bonet que a partir d’aquesta setmana s’exhibiran a la Misericòrdia de Palma. Un altre espai serà el soterrani, que servirà d’arxiu i que reunirà el llegat de l’autor, però també el d’altres poetes. La planta baixa servirà de recepció a la casa, entrada i oficina. El nou centre també disposarà d’una Poeteca, una biblioteca especialitzada en poesia, mentre que a la segona planta es farà un espai de residència amb dues cambres per poder acollir escriptors, investigadors, traductors, etc. En definitiva, “qualsevol dels espais tindrà un contingut poètic”, recalca Castells.

La Casa Museu Blai Bonet i Centre de Poesia Contemporània s’espera que pugui ser una realitat a finals de 2019. Recordem que és un projecte que ve d’enrere: el 2002 el Consell de Mallorca va adquirir l’habitatge; el 2009 es va fer el concurs d’idees i el 2010, el projecte bàsic; i ha estat aquest 2017 que s’ha reprès el projecte i s’ha dotat de finançament per tirar endavant el projecte d’execució, i el 2018 en començaran les obres. L’espai serà en si mateix poesia i sentirà Blai Bonet, obert cada dia, viu i dotat d’una programació freqüent.

stats