LA RENOVACIÓ DEL PP
Balears 26/03/2017

Bauzá s’encomana a la sorpresa davant l’exhibició de Company

Demostració de força dels seguidors de l’exconseller d’Agricultura en la primera jornada del congrés

Jaume Vinyas
3 min
Bauzá s’encomana a la sorpresa davant l’exhibició de Company

PalmaBiel Company continua avançant, amb peu ferm, cap a la presidència del PP. Al seu contrincant, José Ramón Bauzá, ja només li queda esperar que el suport de les bases de Palma, que tant ha proclamat, li permetin assolir una derrota digna. La primera jornada del quinzè congrés autonòmic de la formació no va fer més que constatar l’ampli suport de què disposa Company, almanco, entre els que estan més compromesos amb el dia a dia del partit. L’única victòria de Bauzá, fins a aquest moment, és mantenir la doctrina ‘un militant, un vot’, és l’única carta que li queda.

Durant la setmana s’havia especulat sobre moviments subterranis per omplir els debats de ponències de seguidors de l’expresident. L’aprovació d’unes ponències que recollissin els postulats més extremistes, especialment pel que fa al català, suposarien un revés important per a Company. Però res de res. Ja durant el primer debat va quedar clar que els de Company tenien la paella pel mànec.

La jornada es va tancar amb els discursos dels dos candidats i el sector de Company no se’n va estar de demostrar la seva àmplia majoria. Bauzá havia xerrat primer i havia rebut aplaudiments, però Company es va endur una ovació molt emotida i fou rebut amb tres quartes parts dels assistents drets cridant-li: “President! President!”. Bauzá resistia amb cara de circumstàncies, la d’Aina Maria Aguiló ja era un poema.

Si Bauzá no obté un resultat més que digne, es perfila un futur complicat per a ell dins del partit. Company no va fer ni una referència a la integració de l’altra candidatura. “El futur és nostre!”, va ser la seva darrera frase, tot i que no quedà clar si es referia a la intenció de recuperar el poder el 2019 o de fer net dins del partit. Bauzá, en canvi, va dedicar la darrera part del seu discurs a insistir en la intenció d’integrar l’equip de Company si resulta vencedor. Amb tot, el favorit va assenyalar que “al partit no tinc cap adversari. El meu adversari és el Pacte d’esquerres”. “Un pacte -hi va afegir, irònic- que acabarà fent bons els dos anteriors”.

Presentació dels equips

Qui sí que sembla que té el futur assegurat si guanya Company, és l’actual portaveu parlamentària. Marga Prohens va ser presentada com “la nostra líder” pel mateix Company quan va fer pujar, un a un, els membres de la seva candidatura, en què es podien trobar noms coneguts com els del portaveu de la formació, Llorenç Galmés; la presidenta de la gestora del partit a Palma, Marga Durán, o l’històric exbatle de Selva Joan Rotger, que Company va presentar com “el nostre veterà”. A l’equip de Bauzá, en canvi, hi havia cares desconegudes, entre les quals destacava el diputat Antoni Camps. Bauzá va anunciar que, si guanya, el seu secretari general serà Pablo Pascual, l’actual batle de Sant Joan, justament el poble on va néixer Company i on avui dipositarà el seu vot.

L’aspecte identitari

Company es va mostrar més contundent que Bauzá a l’hora d’exposar els seus arguments, si bé en cap moment va abandonar el to moderat i presidencialista. Sense fer referència directa al seu rival, ni mencionar el ‘joc brut’ que tant ha explotat durant la campanya, l’exconseller d’Agricultura va generar l’ovació més emotiva quan va fer referència a questions identitàries. “La defena de la cultura pròpia i la nostra indentitat també ocupa un lloc important al nostre programa. No acceptam tuteles de ningú. No som catalans, com tampoc no som andalusos, gallecs ni madrilenys”, va proclamar, i desfermà així l’èxtasi entre els seus seguidors. “La nostra llengua i les seves modalitats no són propietat de ningú”, hi va afegir. “Sense posar en dubte la unitat de la llengua, defensarem el mallorquí, el menorquí, l’eivissenc i el formenterer, tal com estableix el nostre Estatut d’Autonomia”, va concloure.

Bauzá, en canvi, es va mostrar molt contingut, conscient, potser, que per molt que digués no seria capaç d’entusiasmar el públic. “Nosaltres som qui som i volem defensar allò nostre. Volem que la gent se senti de ca seva i, per tant, defensarem la manera de parlar, xerrar, rallar de tothom”, va afirmar. Bauzá va pronunciar el seu discurs majoritàriament en castellà, mentre que Company va anar alternant amb més o menys regularitat.

Majoria aclaparadora

La candidatura de Biel Company va demostrar tenir molta més presència entre els presents en el quinzè congrés de la formació. Els aplaudiments a Bauzá contrasten amb la gran ovació a Company, rebut dempeus per tres quartes parts dels assistents.

stats