Balears 22/11/2013

Bauzá menysté el qüestionament a la llei de símbols

"L'única institució legitimada per determinar si és constitucional és el Tribunal Constitucional", diu la portaveu

Quim Torres
2 min

PalmaEl Govern no fa cas dels avisos que han arribat de diverses institucions per la possible inconstitucionalitat de la llei de símbols, la norma que impulsa per prohibir que es pengin llaços quadribarrats en defensa de la llengua pròpia a les escoles de les Illes. Primer fou el Consell Consultiu, el màxim òrgan de consulta autonòmic, qui advertí que la llei era inconstitucional perquè no respectava el dret a la llibertat d'expressió, des del moment que requeria una autorització prèvia per poder penjar els llaços en edificis públics. El Govern modificà el redactat, però en la tramitació parlamentària ha tornat a l'original, fet que ha provocat un altre avís, ara de la lletrada de la cambra, en el mateix sentit que el del Consultiu.

Els avisos, però, són menystinguts per l'Executiu. "L'única institució legitimada per determinar si és constitucional és el Tribunal Constitucional", ha defensat la portaveu de l'Executiu, Núria Riera, després del Consell de Govern. "El dictamen de constitucionalitat no correspon al Consultiu ni a cap jurista individualment", ha afegit Riera, qui ha recalcat que el Govern ha seguit tots els tràmits establerts, ha insistit que el projecte és ara al Parlament i, per tant, el Govern no hi pot incidir, i ha volgut rebaixar la importància dels avisos rebuts perquè, segons ella, arriben, el primer, d'una institució que no és competent, i el segon, d'una lletrada que l'ha fet "a títol individual".

El Govern i, per extensió el PP, no té intenció que es torni a enviar la llei amb el redactat definitiu al Consultiu ni que els Serveis Jurídics del Parlament en facin un informe. I mantenen que només el Constitucional està legitimat perquè saben que serà difícil que aquest tribunal es pronunciï i, sobretot, que ho faci prest. Els socialistes, que són els únics que poden presentar recurs, estan escalivats del Tribunal Constitucional després de la darrera sentència sobre la Llei de funció pública que els fou desfavorable. I, si no hi ha recurs, només podria arribar al Tribunal si algun jutge, a l'hora d'aplicar la llei, plantejàs una qüestió d'inconstitucionalitat. En qualsevol dels casos, la resposta no seria immediata.

stats