MEDI AMBIENT
Balears 03/08/2016

Les Balears, niu de cuques

Olor desagradable, taques en superfícies de la cuina o oueres són senyals d'alarma que avisen de la presència d'aquest insecte

Ara Balears / Efe
2 min
EFE

PalmaLes Balears, juntament amb Múrcia, el País Valencià i Andalusia, són una les comunitats autònomes que suporta un major nombre de cuques, un insecte que suposa el 35% de les plagues a Espanya, segons les dades del IV Observatori Regional de Plagues de Rentokil.

Aquesta plaga va ser el 2015 la més comuna a l'Estat per quart any consecutiu, segons l'estudi anual publicat per aquesta empresa especialitzada en sanitat ambiental, elaborat a partir de les 24.000 telefonades que va rebre durant el 2015.

En el cas de Balears, el 47% es corresponia amb infestacions de cuques.

Olor desagradable, taques en superfícies de la cuina, oueres o veure'n directament un exemplar són senyals d'alarma que avisen de la presència d'aquest insecte.

Xinxes, vespes, aus, mosques i puces són, per aquest ordre, la resta de causants de plagues a Espanya durant l'any passat, d'acord amb el document.

"No existeix una definició com a tal de plaga", ha explicat a Efe la directora general de l'Associació estatal d'empreses de control de plagues (ANECPLA), Milagros Fernández, perquè "es determina pel risc per a la salut pública que suposi i també pel nivell de tolerància que hi hagi per a una espècie" en cada moment.

Així, "una cuca en un magatzem que guarda maquinària no es considera plaga, però en un quiròfan sí que ho és, perquè aquí el nivell de tolerància és zero".

Els riscos per al benestar i la salut d'una plaga són diversos, des de danys econòmics fins a problemes de salut greus.

Fernández ha puntualitzat que aquests insectes produeixen "danys estructurals" sobre béns, encara que també poden atacar edificis històrics o obres d'art, per la qual cosa causen perjudicis "històrics".

Quant a la salut, "una cuca mai et picarà, però el seu cos té microorganismes perjudicials que deixa allà per on passa, inclosos els aliments, i pot generar problemes de contaminació alimentària, com el contagi de salmonel·la", ha assenyalat Fernández.

Més perilloses són les rates que, a més d'aquesta contaminació, poden mossegar i transmetre malalties com la ràbia.

A l'estiu són freqüents les plagues d'insectes voladors –mosques, mosquits i vespes– i formigues per l'increment de les temperatures i activitats humanes en àrees humides com l'entorn de les piscines, a més dels pugons i someretes, en zones enjardinades.

stats