Balears 12/01/2015

Armengol promet el tren de Llevant, però avisa que el ritme d'execució dependrà de si hi ha doblers

La socialista anuncia que si governa derogarà i canviarà lleis territorials del PP

Q. Torres
3 min
Els socialistes Armengol i Mateu han presentat el document marc de Territori que es debatrà en la conferència política de febrer

PalmaLa candidata del PSIB a les properes autonòmiques, Francina Armengol, ha recalcat avui el compromís del seu partit amb el tren de Llevant, però ha advertit que completar aquesta actuació la propera legislatura, si governen, dependrà de la capacitat d'inversió que hi hagi. La socialista ha criticat que al Govern de José Ramón Bauzá li sembli bé que Madrid inverteixi milers de milions a ampliar la xarxa d'AVE a la Península i no reclami les inversions estatals que havien de servir per ampliar el ferrocarril de Mallorca. En aquest sentit, ha deixat clar que si governa reclamarà per via judicial els mil milions d'euros que, segons ells, havien d'arribar com a inversions estatutàries i no s'han materialitzat amb el PP.

Armengol ha recordat que el seu partit va signar el compromís amb la Plataforma del Tren de Llevant, però també ha recordat que amb posterioritat el Govern ha convertit el corredor en una via verda. Malgrat això, ha afegit que si governa intentarà completar aquesta infraestructura. “La voluntat de fer-ho existeix”, ha dit, “però quan ho podrem fer? La primera legislatura? Tant de bo, perquè voldrà dir que tenim recursos per fer-ho”, ha insistit. La socialista ha advertit, a més, que si el Govern Matas va deixar al Pacte com a herència el metro de Palma, “que no serveix per a res i és caríssim de manteniment”, el Govern Bauzá els deixarà com a herència un deute públic de 8.000 milions d'euros i zero inversions estatutàries de Madrid per fer.

La socialista, que aquest dilluns ha presentat el document marc en política territorial que se sotmetrà a debat en la conferència política del PSIB del 7 i 8 de febrer, també ha avançat que si governen modificaran i derogaran lleis territorials que ha aprovat el PP els darrers anys i sobre les quals ja han manifestat ells la seva oposició, com la llei del sòl o la llei agrària, entre altres. També ha defensat, en política d'habitatge, la necessitat d'actuar sobre espais ja construïts en lloc de fer-ho sobre nou sòl urbanitzable. En aquest punt, tant Armengol com el coordinador de la ponència territorial del PSIB, Jaume Mateu, han advertit que la normativa urbanística vigent ja preveu creixements per nous habitatges que són suficients i consideren que allò que s'ha de fer ara és actuar sobre les infraestructures existents i sobre els habitatges buits. “Els nous desenvolupaments urbans han de tenir una justificació molt clara, que respongui a necessitats socials reals”, ha advertit Mateu, qui ha afegit que en un territori limitat com l'insular no es pot posar tot el sòl a disposició del mercat.

En política energètica, els socialistes també han manifestat la seva aposta per les renovables, però han deixat clar que no estan plantejant parcs eòlics de grans dimensions, sinó petits molins en zones urbanes. L'aposta passaria per una major implantació d'energia solar, però no amb grans camps en rústic, sinó amb plaques a prop dels nuclis urbans, en habitatges i en zones industrials. Pel que fa als residus, els socialistes plantegen el compliment del compromís d'abocament zero l'any 2020 i, per arribar-hi, consideren que s'ha d'incrementar la reutilització i el reciclatge i reduir la incineració. No cal dir que acabarien amb la importació de residus que fa el PP per incinerar a Son Reus. Finalment, pel que fa al paisatge, el PSIB planteja polítiques actives, rehabilitació d'espais i millores en la gestió d'espais naturals, que permetin activitat econòmica i aportin un plus a l'activitat turística.

L'objectiu, ha assegurat Armengol, és basar el creixement econòmic de Balears en les pròximes dècades en la “protecció del paisatge i el territori”. I ha assegurat que a ella li “agrada més que es parli de Balears per la serra de Tramuntana que no per Punta Balena”. La socialista ha recordat que a les fires turístiques es ven Balears pels seus espais naturals i, per tant, convé defensar aquest patrimoni i que en puguin gaudir les properes generacions.

stats