Balears 24/10/2017

Aproven mesures per combatre l'extinció de la nacra

Aquest mol·lusc proporciona nous hàbitats i genera un augment de la biodiversitat en els ecosistemes en els quals és present

Ara Balears
1 min
Imatge d'una nacra

PalmaEl Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient (Mapama) engegarà actuacions d'emergència per a la recuperació de la nacra ('Pinna nobilis'), el major mol·lusc endèmic del Mediterrani i el més amenaçat.

Les mesures preveuen el rescat de 215 exemplars de nacra de les costes catalanes, en concret del delta de l'Ebre. Aquests exemplars seran després traslladats a instal·lacions especialitzades a Alacant, Barcelona, Huelva, Múrcia i València amb la finalitat d'evitar el contagi i per disposar d'un reservori genètic per a cries en captivitat.

La nacra viu principalment a les prades de Posidònia oceànica i es considera una espècie estructurant, ja que proporciona nous hàbitats i genera un augment de la biodiversitat i riquesa específica en els ecosistemes en els quals és present.

Imatge d’exemplars vius de nacra

El seu rescat i manteniment han estat aprovats després que abordassin la seva situació "catastròfica" representants del Mapama, comunitats autònomes del Mediterrani, l'Institut Español d'Oceanografia (IEO), la Universitat Catòlica de València, el Laboratori de Recerques Marines i Aqüicultura (LIMIA) i el Centre de Recerques Marines (CIM).

Segons explica el Mapama, la nacra és el mol·lusc endèmic del Mediterrani de més grandària, amb una longitud màxima de la petxina de 120 centímetres, pot arribar als 50 anys i pot viure a una profunditat de fins a 60 metres.

stats