Balears 24/07/2017

Llum verda als 'toros a la balear'

La proposta ha rebut el vistiplau del Parlament tot i l'oposició de C's i el PP

X. Serrano
3 min
El PP fa via per fer tornar els toros a  Catalunya

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dilluns la Llei de toros i de protecció dels animals, segons la qual es prohibeix la mort del bou durant les corregudes de toros, així com la tortura i el maltractament animals en festes i espectacles. La proposta de llei ha estat aprovada amb els vots en contra de Ciutadans i el PP i l'abstenció d'El Pi.

A partir d'ara els toreros i els bous s'hauran de sotmetre a controls antidopatge i els menors de 18 anys no podran entrar a les places, on tampoc es podran vendre ni consumir begudes alcohòliques. D'altra banda, es manté la celebració del correbou de Fornalutx, tot i que el bou no podrà tenir les banyes lligades i un veterinari haurà de certificar que l'animal no pateix.

El debat parlamentari ha esta marcat per l'ombra del Tribunal Constitucional (TC), després de l'informe elaborat pel Ministeri de Cultura segons el qual la Llei de toros conté diversos articles que podrien ser inconstitucionals. Els partidaris han insistit que la normativa no envaeix les competències estatals, mentre que els detractors han donat per fet que el tribunal la impugnarà.

L'esquerra defensa la constitucionalitat de la llei

Els partits del Pacte han carregat durament contra el Partit Popular. Ha estat el cas de la diputada de MÉS per Mallorca Margalida Capellà, qui ha ha acusat els conservadors d'immobilisme i "d'amargar-se darrere del TC". "La societat i la cultura avancen malgrat vostès, que han estat en contra de tots els avenços socials de la democràcia", hi ha afegit. En la seva intervenció, l'ecosobiranista ha llegit com defineixen 'torejar' els diccionaris de les diferents llengües oficials de l'Estat, per ressaltar que només en castellà es parla explícitament de la mort de l'animal. "Espanya no és només una, ni es diu només en espanyol", ha resumit.

Per saber-ne més: Les deu principals característiques de la llei

El diputat de Podem Carlos Saura també ha acusat el Partit Popular de centralisme i d'instrumentalitzar el Tribunal Constitucional amb finalitats partidistes. El parlamentari de la formació morada ha insistit que la Llei de toros no excedeix les competències autonòmiques i s'ha congratulat pel fet que existeixi una majoria social "que no vol més patiment animal a les Illes". "Volem corregudes sense sang, sense tortura animal i sense mort", ha conclòs.

Des del PSIB, Damià Borràs ha insistit en la constitucionalitat de la llei, citant la sentència del TC contra la prohibició del toreig a Catalunya en què es permet a les comunitats autònomes "establir requisits per a l'especial cura i atenció dels braus". Borràs ha afirmat que això és el que preveu la llei quan prohibeix "pegar, maltractar i matar" els braus. El socialista ha acusat el PP de retòrica buida i ha declarat que "torturar no és cap dret que es pugui defensar en nom de la llibertat o la tradició".

L'oposició veu la regulació com un atac a la llibertat individual

"Aquesta llei serà carn del Tribunal Constitucional", ha afirmat el diputat popular Miquel Jerez. En la seva intervenció, el conservador ha acusat els partits del Pacte de "criminalitzar" els aficionats a les corregudes de toros. "Tracta de sàdics i perversos aquells a qui ens agrada aquesta disciplina", ha sentenciat. Jerez ha declarat que "la pròxima persecució" del Govern serà a tots als aficionats a la caça.

Des d'El Pi, el diputat Jaume Font ha lamentat que el Parlament s'ocupi d'una qüestió com els toros, que, segons ell, és minoritària i no preocupa la població. Font ha carregat contra Podem, al qual ha acusat d'haver iniciat "un procés de desconnexió social". Igual que els populars, El Pi veu en aquesta llei una primera passa "en la lluita contra la caça".

El diputat de Ciutadans Xavier Pericay ha defensat la llibertat dels ciutadans de decidir si volen acudir o no a una correguda de toros. Aquest ha declarat que cada vegada se'n celebren menys i, per tant, és probable que desapareguin. No obstant això, el partit s'ha posicionat en contra de la legislació perquè "aquí hi ha una qüestió de llibertat".

stats