Balears 13/08/2016

Els Amics dels Fars temen la seva explotació turística

“Els fars no estan preparats per al gran impacte ambiental que això suposa”

Agnès Antich
2 min
El far de Portocolom acollí diferents mobilitzacions en el 2015 per protestar contra la seva privatització per a ús turístic.

PalmaAgustí Aguirrebengoa és la cara visible de l’Associació d’Amics dels Fars que es posà en marxa l’any 1998, quan s’intentà privatitzar els fars per convertir-los en recintes turístics. Va ser la primera vegada que l’Estat considerava la possibilitat d’explotar-los de cara al turisme. “Aquesta fou la primera etapa que visqué l’Associació”, conta Aguirrebengoa. El projecte de tranformació dels fars quedà aturat pràcticament fins l’any 2000, assegura el líder dels Amics dels Fars.

L’Associcació persegueix la preservació dels fars i la seva funció de senyal marítima. La lluita dels Amics dels Fars volta entorn a la conservació d’aquestes figures arquitectòniques úniques i especials i a la seva protecció mediambiental.

Aquest col·lectiu es mostra a favor de lligar aquests edificis emblemàtics a propostes lúdiques, artístiques i culturals, però amb mesura i control. “Sí que volem un ús social, obert i públic”, apunta Aguirrebengoa. L’Associació d’Amics dels Fars va sortir al carrer pel futur del far de Portocolom a Mallorca i van viatjar a Menorca per la lluita del far de sa Farola. L’entitat mostrà públicament el seu rebuig cap a l’explotació turística de tots dos fars.

Al port de Felanitx, de la mà de la Plataforma Salvem Portocolom, mobilitzaren unes 700 persones per aturar la conversió del far en un hotel. En la manifestació es demanà a l’Ajuntament de Felanitx que es posicionàs en contra de la privatització del far, com havia fet recentment el Consell de Formentera amb el far del cap de Barbaria, davant les intencions de l’Autoritat Portuària de Balears perquè s’hi obrís un bar. I és que en la legislatura passada, l’Autoritat Portuària tenia prevista la privatització de fins a 6 fars illencs entre els quals hi havia també el del cap Blanc de Llucmajor, el de Favàritx de Maó o el de Muleta de Sóller.

Des dels Amics dels Fars celebraren que quedàs desert el concurs que es va fer per privatitzar sa Farola i que s’hagi paralitzat de moment la transformació de fars com el de Portocolom.

Les intencions del Consell

Davant les intencions mostrades pel Consell de Mallorca de dibuixar una nova ruta senderista que recorri tota la costa de Mallorca, passant inevitablement de far en far, el portaveu de l’Associació dels Amics dels Fars mostra la seva preocupació. En la proposta de la institució insular es preveu també la possibilitat d’habilitar alguns fars com a refugis, en els indrets o no n’hi ha. “No tenim res a dir-hi, però el perill que veim amb els refugis en els fars és que això sigui una manera encoberta d’explotació turística”, explica Aguirrebengoa. “El problema dels fars és que no estan preparats per al gran impacte ambiental que això suposa”, apunta.

Els Amics dels Fars volen reunir-se amb la responsable de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Sandra Espeja, per expressar-li la preocupació pel futur dels fars, per parlar de la situació, la seva utilitat pública i el perill de l’explotació turística no sostenible. Des de l’Associació qüestionen el model de la proposta i les conseqüències.

stats