SALUT
Balears 09/08/2016

Les ambulàncies privades cobriran les emergències del 061

L'IB-Salut ha signat dos acords amb UBES i amb l'112 per coordinar els recursos sanitaris públics i privats

Montse Terrasa
2 min
Les conselleres Gómez i Cladera amb Carme Planas, membres de l'112, del 061 i  de l'IB-Salut.

PalmaLes ambulàncies de les clíniques privades cobriran les emergències del 061, que coordinarà tots els equips i unitats mòbils sanitaris. L'IB-Salut i la Unió Balear d'Entitats Sanitàries (UBES) han signat un protocol de col·laboració que, segons ha explicat el director del Servei Públic de Salut, Juli Fuster, no suposarà cap cost econòmic per a l'Administració pública. Segons aquest acord, les ambulàncies traslladaran els ferits en accidents de trànsit a les entitats privades, excepte quan no puguin assumir la gravetat de la patologia.

Les 15 ambulàncies i professionals de les entitats privades que UBES posa a disposició del 061 estaran acreditats i geoposicionats per poder ser utilitzats en qualsevol moment, ha comentat Fuster. D'aquesta manera, a les 19 ambulàncies de suport vital bàsic (SVB) i 8 de suport vital avançat (SVA) de Mallorca, s'hi afegeixen 10 ambulàncies més. A les 4 SVB i 2 SVA de Menorca, se n'hi uniran dues més, i tres més per a Eivissa, que fins ara tenia 5 ambulàncies SVB i 3 SVA.

Carme Planas, presidenta d'UBES, ha remarcat que aquest protocol signat és una primera passa per unificar recursos públics i privats i que repercutirà en una millor atenció a tota la població, tant residents a les Illes com turistes. "Entenem que els serveis privats també són públics", ha declarat Planas. En aquest acord, hi participen les clíniques Grupo Quirón, Grupo Juaneda, Hospital de Llevant i Policlínica del Rosario.

Segons ha explicat després de la roda de premsa Manuel Palomino, secretari general de l'IB-Salut, el criteri mèdic serà el que determinarà a quin centre hospitalari es trasllada el malalt. En cas d'ictus, infarts o amputacions, sempre es durà a Son Espases. En segon terme, es tindrà en compte la preferència del pacient i, en tercer lloc, la zonificació i l'assegurança del traslladat.

En opinió de Juli Fuster, l'acord amb UBES no té cap connexió amb el conflicte actual entre l'empresa concessionària dels vehicles i els treballadors. Sobre aquesta qüestió, el director de l'IB-Salut ha comentat que s'ha instat l'empresa a complir el conveni.

Coordinació entre el 061 i l'112

La signatura del protocol entre el sector públic i privat s'ha produït just després de formalitzar l'acord entre el 061 i l'112 per "desenvolupar la coordinació de la integració i activació dels recursos d'emergències sanitaris públics i privats". Per aquest motiu, a la roda de premsa hi han acudit les conselleres d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i de Salut, Patrícia Gómez. "Amb aquest acord s'augmentarà l'operativitat i els recursos humans estaran més aprofitats", ha comentat Cladera, de qui depèn el servei d'emergències 112.

Com a conseqüència d'aquest acord, totes les ambulàncies estaran geoposicionades i faran ús del sistema de comunicació TETRA de l'112, ha afegit la consellera. En aquest cas, l'acord ha estat signat per Pere Perelló, director general d'Emergències, i Juli Fuster.

stats