Dia Mundial de la Lluita contra les Drogues
Balears 26/06/2017

Alcohol, tabac i cànnabis són les substàncies més consumides a les Balears

Salut posa en marxa per segon any la campanya #nosiguisase per conscienciar els joves sobre el consum responsable de begudes alcohòliques

Ara Balears
2 min
El darrer any un 84,3 % dels enquestats ha begut alcohol / XAVIER PERTRAL

PalmaL’alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum a les Illes Balears, segons l’enquesta domiciliària (EDADES 2015) del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat sobre l’ús de drogues l’any 2015, que recull informació de persones d'entre 15 i 64 anys de les Illes. Coincidint amb el Dia internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, la Direcció General de Salut Pública i Participació ha emès un comunicat en què fa una crida social i empresarial sobre la importància de prendre mesures i dur a terme actuacions contundents per tal que els menors d’edat no tenguin accés a l’alcohol.

D’acord amb l’enquesta, el darrer any un 84,3 % ha begut alcohol, un 42,6 % ha consumit tabac i un 13,9 %, cànnabis. Com a nota rellevant cal esmentar el consum d’hipnosedants, amb una prevalença del 9,3 %.

Per sexes, en general, la prevalença de consum és més alta en homes que en dones i destaca, especialment, la diferència de consum de cànnabis (18,5 % dels homes i 9,1 % de les dones). No obstant això, pel que fa als hipnosedants, la situació s’inverteix i la proporció de dones que en consumeixen (13,9 %) supera la dels homes (5,0 %).

Campanya #nosiguisase

Davant l’abús de consum d’alcohol a les festes populars i la problemàtica que genera, la Direcció General de Salut Pública a través del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) ha posat en marxa per segon any la campanya #nosiguisase, dirigida a majors de 18 anys que consumeixin alcohol en espais de festa, amb l’objectiu de recordar-los la importància del consum responsable de l’alcohol i què poden fer per tal de reduir situacions de risc per a la salut. En aquest sentit, durant el 2017 ja hi ha hagut diverses taules informatives amb motiu de festes al municipi de Sóller el mes de maig i a Mancor de la Vall el mes de juny, i també es va participar en la festa de final de curs de la Universitat de les Illes Balears. Les pròximes d’aquest mes seran a Son Servera i Esporles. Així mateix, s’ha presentat la iniciativa als membres de la FELIB (Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears) durant una jornada informativa, a fi d’intentar fer-la partícip del missatge preventiu i implicar en un mateix camí tots els municipis de les Illes.

Aquesta campanya, que es pot seguir per Facebook (informació i itineraris), s’acompanya de taules informatives on, a més d’aportar informació i material gràfic, es fan diverses dinàmiques, entre les quals cal destacar la realització de la prova orientativa d’alcoholèmia i l’assessorament en disminució de riscs.

La campanya d'enguany s'acompanya de diversos missatges amb l'objectiu de conscienciar sobre el consum d'alcohol, com per exemple “Abans de sortir, pensa quina nit t'espera i com vols que acabi”, “Si no vols alcohol, no en beguis”, “Si qualque persona no es troba bé, no la deixis tota sola. Crida l'112”, “Si t'enrotlles, fes el cap viu! Utilitza condons!” o “Ciuda l'espai o el poble que t'acull; no l'embrutis i respecta el descans dels veïn”.

stats