Balears 19/06/2017

Els advocats acusats de gravar la declaració de la infanta defensen la seva innocència i assenyalen els funcionaris

Jutgen dos lletrats del cas Nóos per desobediència greu a l'autoritat, per als quals la Fiscalia demana un any de presó i inhabilitació durant la condemna

Anna Schnabel
3 min
Els dos acusats de gravar il·legalment la declaració de la infanta han insistit en la seva innocència.

Palma"Jo no he gravat res", ha assegurat diverses vegades un dels advocats acusats de desobediència greu a l'autoritat per haver gravat, presumptament, la declaració judicial de Cristina de Borbó pel cas Nóos durant la fase d'instrucció. Exactament el mateix ha fet una companya seva, també acusada i que ha exposat les seves sospites respecte els funcionaris judicials. Les defenses d'ambdós advocats han volgut centrar les atencions en el fet que els funcionaris del jutjat de guàrdia i els del jutjat d'instrucció encapçalat per José Castro, entre d'altres treballadors també presents en aquella sessió, estiguessin exempts de passar els exhaustius controls de dispositius electrònics pels quals tots els advocats personats del cas sí que varen haver de fer front.

Ambdós processats, que seran jutjats aquest dilluns i dimarts a Palma, han defensat en tot moment que les imatges enregistrades "no tenen res a veure" amb ells. Durant el litigi han aportat el seu testimoni, entre d'altres membres dels cossos policials que van intervenir aquell dia, la cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, responsable de visionar tant la gravació oficial de la declaració de la infanta com la que no estava permesa, amb l'objectiu de determinar l'autoria del delicte segons la posició que hauria ocupat el dispositiu que enregistrà la declaració. En va ser igualment la responsable de la detenció d'un dels advocats processats. No obstant això, a preguntes de les defenses, la inspectora ha admès que les proves amb les quals va basar-se no eren prou sòlides. D'altra banda, n'ha exculpat l'altra processada.

Si bé encara no han aportat la seva versió dels fets, també hi han estat citats al litigi com a testimonis diverses personalitats destacades, com el mateix jutge del cas, José Castro, o l'advocat d'Iñaki Urdangarin, Mario Pascual Vives. Aquest darrer, que ha declarat cap a les 19.00 de l'horabaixa, ha basat la seva intervenció en determinar, també, quina posició hauria ocupat l'advocat encausat, que hauria canviat de lloc en alguna ocasió durant la sessió. A hores d'ara han aportat el seu testimoniatge alguns agents que varen formar part del dispositiu de seguretat el dia que la infanta declarà, així com el coordinador d'aquest. Tots ells han confirmat que el control de dispositius electrònics només afectà els lletrats personats al procés, i no als funcionaris judicials.

El Ministeri Fiscal demana un any de presó per a cada acusat, inhabilitació per a l'ofici durant el temps de la condemna i, a més, les despeses judicials. En l'escrit d'acusació, la Fiscalia relata que el dia de la intervenció de Cristina de Borbó, el 8 de febrer de 2014, s'ordenà clarament a través d'una providència que la declaració esmentada només es gravàs en suport oficial d'àudio, de la qual no s'entregaria cap còpia ni a les parts ni al Ministeri Fiscal. Segons l'escrit, es prohibia expressament a tota persona accedir a la sala portant qualsevol dispositiu apte per a la captació d'imatge i so, amb la finalitat que només s'utilitzassin per a això les vies oficials.

La fiscal Concha Ariño, per la seva banda, ha interrogat els processats sobre les posicions que ocupaven a la sala aquell dia. També els ha preguntat amb insistència si duien algun tipus de dispositiu ocult per gravar les imatges que després varen publicar-se a 'El Mundo' i a la plataforma de vídeos 'Wouzee' el 9 de febrer del 2014. Un abric i un rellotge n'han centrat les sospites.

Es dona la circumstància que el litigi ha començat a la mateixa sala on va tenir lloc la declaració de la infanta que va ser gravada. És on els advocats processats han esgrimit avui els seus arguments per acreditar, en primer lloc, que la gravació que va fer-se pública després de la declaració no va efectuar-se des del lloc on seien. "No em jug la meva carrera professional per res", ha remarcat amb la veu trencada la lletrada, que preparava en aquell moment les oposicions per ser secretària judicial. Per la seva banda, l'advocat ha assegurat que quan el vídeo va pujar-se a la plataforma des de la qual va fer-se públic, ell estava dalt d'un avió. El judici continua aquest dimarts.

stats