Balears 11/10/2014

Admesa la iniciativa legislativa del GOB contra l’abús territorial

Des del GOB esperen que aquesta ILP serveixi “per demostrar l’ampli suport de tota la societat illenca” a un model de territori respectuós amb el medi ambient

M. Pinya
2 min

PalmaLa mesa del Parlament va admetre ahir a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que promou el GOB amb l’objectiu de protegir el territori i contrarestar les diverses lleis desreguladores aprovades durant aquesta legislatura. La ILP fou registrada fa poc més de 10 dies per part de l’entitat ecologista, que espera que “en els propers dies s’accelerin els tràmits administratius a fi de poder començar a recollir signatures com abans millor”. El GOB necessita 10.000 firmes per avalar aquesta proposició de llei i que pugui ser defensada en el ple.

Des del GOB esperen que aquesta ILP serveixi “per demostrar l’ampli suport de tota la societat illenca” a un model de territori respectuós amb el medi ambient. “Som conscients que només una llei no ho pot canviar tot, però entenem que és necessari consolidar les bases per a un model sostenible de gestió i ús del territori a les Illes Balears. I aquesta proposició de llei ho pretén fer des de tots els principals vessants”.

La proposta planteja reformar la Llei de directrius del territori de 1999, però suspendria la vigència de qüestions incloses en lleis com la turística, l’agrària, la de mines o el Pla hidrològic, aprovades aquesta legislatura “amb l’excusa de la crisi, però que impulsen una estratègia política dirigida a consolidar els beneficis d’uns pocs”, en paraules de la presidenta del GOB, Mika Noguera.

La iniciativa se centra en sis objectius: restringir que el sòl rústic s’hagi obert al negoci turístic i l’especulació, limitar els usos que dels espais naturals per evitar-ne la mercantilització, frenar nous grans projectes urbanístics, aturar noves infraestructures de carreteres, limitar l’ampliació dels ports i que la planificació hidrològica sigui més ajustada a la legislació europea.

stats