UGT demana més recursos a l'Estat per evitar les "infrapensions"

El sindicat exigeix millores per als fixos discontinus perquè tenen "prestacions penalitzades"

UGT vol que l'Estat destini més recursos per evitar les "infrapensions" i garantir que "els pensionistes visquin de manera digna". "No ens volem resignar a l'estratègia del PP d'abaixar les pensions", ha assegurat aquest dijous Francisca Garí, secretària de Polítiques Socials i Igualtat del sindicat a les Illes. L'acompanyava Maria Carmen Barrera, secretària estatal de Polítiques Socials, Ocupació i Seguretat Social d'UGT.

Garí ha assegurat que les 185.000 persones que cobren una pensió a les Balears (116.400 d'elles per jubilació) reben una prestació inferior a la mitjana estatal, sobretot per qüestions com la temporalitat, que "penalitza" les pensions: "En no fer feina tots els mesos de l'any, és difícil tenir cotitzats tots els anys a l'hora de jubilar-se", ha afirmat, a més de passar per "llacunes de cotització" quan no treballen. Per això, ha considerat imprescindible millorar les condicions dels treballadors fixos discontinus.

Per part seva, Barrera ha criticat el posicionament del govern central, que "està obligat per la Constitució a pagar les pensions, però ho farà d'una manera molt precària". La sindicalista ha explicat que una de les opcions del Ministeri és aprovar una operació financera que donaria "com a màxim" 7.000 milions a l'Estat, però "això ni garanteix les prestacions ni soluciona que el fons de pensions s'esgoti l'any que ve".

L'executiu de Rajoy no té previst, ha afirmat Barrera, augmentar la despesa en pensions, "però els pensionistes es doblaran", fet que provocarà una caiguda de les prestacions del 50% en 20 anys. Segons la líder sindical, el govern "està deteriorant el sistema de pensions perquè els ciutadans acabin anant al sistema privat".

Proposta a la francesa

Una de les propostes del sindicat per tal de superar el dèficit de la Seguretat Social és aplicar a l'estat espanyol una mesura que funciona a França, on es destina el 25% del que les persones aporten amb l'IRPF directament a un fons per garantir les pensions. Barreda ha assegurat que així "es dedicarien els impostos a allò que la ciutadania necessita". En un any, la líder sindical ha assegurat que es podrien recaptar 20.000 milions d'euros a través de la declaració de la renda de la ciutadania, l'equivalent al dèficit de la Seguretat Social d'enguany.

Una altra de les mesures que plantegen és eliminar les subvencions que es donen a empreses per contractar persones aturades perquè "això no soluciona el problema de l'atur" i, a més, permetria a l'Estat estalviar-se 4.000 milions d'euros.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF