El TSJIB refusa que un alumne pugui canviar al castellà després d'haver estudiat en català

El jutge ha desestimat el recurs perquè la lliure elecció es limita a la primera matrícula

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha denegat la petició d'un alumne d'un col·legi públic de Palma que demanava estudiar en castellà com a llengua de primer ensenyament, perquè la lliure elecció es limita a la primera matrícula i ja havia realitzat tres cursos en català. 

La Sala Contenciosa Administrativa ha desestimat el recurs interposat per la mare de l'alumne a la Conselleria d'Educació i contra la direcció del centre escolar, el qual va denegar la petició perquè considerava que el menor ja havia estat escolaritzat durant tres cursos al mateix col·legi, amb el català com a llengua de primer ensenyament.

La mare formalitzà la demanda contra la Conselleria i el col·legi per silenci administratiu, tenint en compte que la seva sol·licitud va efectuar-se a l'octubre del 2014 amb l'objectiu que el seu fill cursàs els estudis en castellà. Així mateix, ja havia realitzat la mateixa petició per al curs 2012-2013.

El tribunal assenyala que, a més d'aquesta primera petició per estudiar en castellà, consta una altra sol·licitud amb la mateixa data en què demanava ser escolaritzat en català i considera que la mare "no fa front a la realitat" d'haver consentit durant tres cursos que el nin tingués la llengua catalana com a idioma de primer ensenyament. 

El jutge ha recordat que la legislació autonòmica només possibilita la lliure elecció de la llengua durant la formalització de la primera matrícula, segons recull la sentència. 

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF