Publicitat
Publicitat

Enbreu

El GOB atura temporalment les obres de les Fontanelles

Els promotors afirmen que es crearà una zona verda amb una superfície total de 216.000 m², set vegades superior al parc de les Estacions

Un grup d'activistes del GOB, amb l'ajuda d'altres membres de la Plataforma Salvem les Fontanelles, ha aturat aquest matí durant una estona les polèmiques obres per construir el centre comercial de les Fontanelles, a la darrera zona humida que es conserva a la badia de Palma, que havien de començar avui. Segons que ha pogut saber l'ARA Balears, alguns activistes s'han plantat davant les màquines amb cartells en contra del projecte. 

Vuit activistes han entrat per darrere a la zona de les obres i han aconseguit aturar la feina de les màquines. "Ho havíem de fer, ni que fos una aturada simbòlica, perquè ja no hi ha moltes possibilitats d'aturar-les del tot", ha admès la portaveu del GOB, Margalida Ramis. Hi ha hagut "la tensió òbvia d'aquestes ocasions", ha reconegut, però també ha afegit que tot ha anat molt bé i que en acabat els activistes han partit voluntàriament. Tot i amb això, no aturaran la protesta: "la Plataforma no deixa la feina, no deixam de banda la denúncia i si se'ns acudeixen noves accions, les farem", avisa Ramis.

La portaveu del GOB assegura que "ha estat trist, dur i indignant, després d'una reivindicació de tants anys en una lluita que havíem arribat a sentir guanyada...", veure com les màquines començaven a destrossar la zona humida. "Per mi el més lamentable és que no hi hagi cap polític amb prou valor per defensar les Fontanelles", ha insistit.

L'empresa va anunciar ahir que començaria avui les obres, una vegada "complertes i previstes totes les condicions necessàries per a la protecció ambiental d'aquest espai". El projecte generarà, segons els seus responsables, una inversió superior als 225 milions d'euros. Els promotors afirmen, per tal de respondre a les crítiques de l'impacte ambiental de la construcció, que es crearà una zona verda amb una superfície total de 216.000 m², set vegades superior al parc de les Estacions. Igualment, "s'ha previst la conservació, millora i ampliació de la zona humida (antigues salines abandonades), regenerant les condicions de l'ecosistema propi dels espais salins i revertint el procés de degradació que fins ara ha experimentat la vegetació d'aquesta zona", van afirmar ahir els promotors, encapçalats per Guillem Alomar.

La mort d'un tresor natural

El GOB ha insistit en nombroses ocasions que la construcció d'aquest centre comercial que avui comença condemna a mort un tresor natural. La zona humida de les Fontanelles, segons els ecologistes, "ha estat desprotegida com a domini públic maritimoterrestre pel nou Pla Hidrològic del conseller Gabriel Company". Segons el GOB, Company ha defensat els promotors en comptes del medi ambient.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF