Balears 04/10/2017

Rodríguez liderà una "organització criminal i parasitària" utilitzant el seu partit polític

Un informe policial veu indicis de tràfic d'influències, administració deslleial, malversació de doblers públics, frau i negociacions prohibides en el seu pas per la política municipal

Anna Schnabel
2 min
José Maria Rodríguez arribant aquest matí a l'Audiència de Palma.

PalmaEl Grup de Blanqueig de Capitals i Delictes Econòmics veu indicis de tràfic d'influències, administració deslleial, malversació de doblers públics, frau i negociacions prohibides en el pas per la política municipal de José María Rodríguez. La policia sospita que va dedicar-se a la creació de lleis per emparar els seus interessos a "continuar saquejant les butxaques dels ciutadans". L'informe, de més de 700 pàgines i amb data del 25 de setembre del 2017, remarca la idea que l'expresident del PP de Palma hauria liderat una "estructura organitzativa criminal" revestida amb l'excusa de "l'interès general", emparada "sota el paraigua protector de la funció pública" i utilitzant per a tal objectiu "un instrument perfecte, el partit polític".

Amb aquesta finalitat, l'expresident del PP de Palma hauria optat per conèixer a fons les institucions públiques estatals, autonòmiques i municipals per advertir els punts dèbils de les estructures administratives per tal d'acomplir els seus objectius delictius. Per a tal propòsit, també s'hauria fixat especialment en les debilitats de les persones de l'entorn i els hauria ofert, a algunes d'aquestes, les oportunitats necessàries "a fi d'aconseguir-ne la fidelització" -hi diu l'escrit.

Crida l'atenció a la Policia Judicial la creació d'una "cultura de fidelització" entre l'organització i el "soldat", encarregat d'"anar coneixent totes les informacions, tàctiques i projectes" i definint al mateix temps un "pla de carrera que permet desenvolupar-se tant en l'organització funcionarial com en l'organització criminal i parasitària".

Gijón, continuador de la seva tasca

La policia assenyala Álvaro Gijón com el seu "previsible successor", continuador de la seva tasca sota "l'innocent nom" de Regidoria de Coordinació i Turisme. Rodríguez hauria proporcionat a Gijón un poder "quasi omnímode" per controlar tot allò que ocorregués a l'Ajuntament i hauria estat envoltat expressament d'una "plèiade" de funcionaris i tècnics controlats com el secretari, l'interventor, el cap de Serveis Jurídics i el cap de Recursos Humans, a més d'un seguici de funcionaris que depenien d'ells.

Un d'aquests funcionaris, per citar un cas dels molts que es recullen en l'informe, hauria estat l'excap de la Policia Local Joan Mut, llicenciat en Filosofia i "col·locat a jurista", amb el "demolidor resultat ofert per la derogació de la seva ordenança cívica i a qui es beneficià amb un canvi legislatiu per impedir l'accés d'altres funcionaris al lloc de cap de la policia".

Control absolut de la informació

D'aquesta manera, Rodríguez hauria disposat –segons el Grup de Blanqueig– de "tot un exèrcit de funcionaris i servidors públics al servei real d'una administració paral·lela" amb la utilització de la qual, juntament amb la de càrrecs públics, "manté un control absolut de la informació necessària amb la qual gestionar la seva particular xarxa clientelista".

Segons la policia, el nivell de poder de què Rodríguez disposa en el partit s'assembla més a una "defensa a ultrança del corporativisme que no pas a una organització democràtica i plural". A més, malgrat els cops judicials rebuts fins ara, els investigadors consideren que sempre ha tingut gran capacitat per reorganitzar i ressituar “els seus” i enviar a l'ostracisme qualsevol que ha pogut obstaculitzar els seus plans.

stats