Balears 05/01/2018

La Reserva de la Biosfera, centre del Sant Antoni

Les festes retran homenatge als 25è aniversari de la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera

Ivan Martín
2 min
Cartell de la Diada del Poble de Menorca d’enguany.

MaóUna vegada acabades les festes nadalenques, Menorca s’omple de contingut per a la celebració de la Diada del Poble de Menorca, una festivitat que tindrà lloc el pròxim dia 17 i que aquest any representa un homenatge 25 anys després de la declaració de l’illa Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO. Tot i que els actes institucionals es faran el dia 17, els dies anteriors es viuen amb intensitat en la resta dels municipis.

Dies previs

Conferències, activitats de lleure, concerts, ballades populars i les tradicionals torrades de sobrassada i cuixot formen part, durant els dies previs, de la imatge d’una Menorca que commemora l’ocupació cristiana, el repoblament i el final del període àrab. Mentre que la seu del Consell Insular a Maó és l’epicentre de la celebració institucional de la Diada, Ciutadella congrega milers de visitants amb una solemne processó dels Tres Tocs.

El ple extraordinari de la Diada començarà a les 19 h amb la conferència a càrrec del professor de Biologia de l’Universitat de les Illes Balears, Jeroni Galmés, que intentarà dissertar sobre l’impacte del fet que la UNESCO declaràs Menorca Reserva de la Biosfera. Un altre esdeveniment important serà el concert de la Diada. El Quartet Benito Cabrera, de Lanzarote, i amb motiu del vincle que uneix ambdues illes que van rebre el distintiu fa 25 anys, oferirà un espectacle de música folk. L’estreta col·laboració entre el Consell i el Cabildo ha estat clau per oferir una imatge d’unió davant una efemèride com aquesta.

Per una altra banda, cada dia 17 a Ciutadella és especial. Una missa a la Catedral és el preludi d’una processó que s’ha erigit en un dels actes més seguits pels menorquins. Milers de ciutadellencs i de visitants procedents d’altres pobles viuen en primera persona un Sant Antoni emotiu, sentit i popular.

Processó de Sant Antoni

Quan acaba la missa, la comitiva formada per autoritats polítiques i eclesiàstiques treu en processó Sant Antoni pels carrers principals de la ciutat, enfilant la plaça de les Palmeres, el lloc on hi hagué l’antiga porta d’entrada de Ciutadella. Els tres regidors escollits per la corporació per dur el penó del Rei, mentre munten a cavall, són la imatge de la solemnitat i el respecte envers el ritual, que arriba al seu moment àlgid quan el regidor més jove agafa el penó i amb la punta fa els tres tocs tradicionals damunt una rajola. El bisbe encapçala el retorn a la Catedral, on acabarà la processó dels Tres Tocs. Mentrestant, a les actuals dependències del geriàtric s’hi farà el mercat de dàtils i garballons.

stats