Rebuig polític a l'acció d'Arran contra la turistització al moll de Palma

El Govern, el PP i Ciutadans condemnen l'acció; l'organització juvenil adverteix que continuarà "lluitant sense por" per denunciar els efectes negatius del turisme a Mallorca

El Govern i formacions de l'oposició com el PP i Ciutadans han coincidit aquest dimecres a condemnar l'acció de protesta que l'organització juvenil Arran va protagonitzar el dissabte dia 22 de juliol davant un restaurant del moll de Palma. La formació va penjar un vídeo ahir, dimarts, a les xarxes socials en el qual es resumia l'acció, integrada en la campanya 'L'organització és la clau de la victòria', que s’estructura al voltant de deu eixos i que es du a terme per tots els Països Catalans amb la intenció de “posar damunt la taula la necessitat de l’organització popular per assolir qualsevol conquesta”, tal com va afirmar, el dia de l'acció, un portaveu de la formació a l'ARA Balears.

“Des del Govern rebutjam aquest succés”, ha assenyalat la directora general de Turisme, Pilar Carbonell. “Està clar que els ciutadans tenen tot el dret del món d’expressar les seves crítiques, fet perfectament legítim dins un sistema democràtic. Però el que no és legítim de cap de les maneres és posar en risc les persones i els béns materials d’altres”, ha afegit. “La millor manera de defensar els treballadors i les treballadores del sector turístic és avançar cap a la redistribució dels beneficis generats pel turisme i cap al respecte al medi ambient, mantenint un equilibri social i econòmic, i en això el Govern ja està fent feina”.

El PP, per la seva banda, ha emès un comunicat en què ha mostrat el “rebuig frontal a les conductes violentes i als atacs rebuts en establiments amb gran afluència de turistes, per part de grups radicals”. “Després del seu anunci de dur a terme més accions similars, demanam a les institucions que actuïn amb contundència i prenguin mesures per evitar que actes similars puguin materialitzar-se", han afegit.

El grup municipal de Ciutadans a l' Ajuntament de Palma s'ha unit a la condemna i ha reclamat al batle de Palma, Toni Noguera, “mesures immediates contra els fets”. El portaveu de la formació a Cort, Josep Lluís Bauzà, ha sol·licitat “una manifestació clara de tots els partits que representen el govern municipal”.

Salom desautoritza la Guàrdia Civil

La delegada del govern central, Maria Salom, ha condemnat, també, "de manera taxativa" els fets i ha assegurat, a través d'un comunicat, que "la Policia Nacional està investigant els fets". "Aquest tipus de comportaments han de ser perseguits, no poden quedar impunes, perquè atempten contra la nostra convivència i contra allò que ens dona de menjar". Crida l'atenció, en aquest sentit, que la Guàrdia Civil, que va fer acte de presència en l'acte, va deixar partir els membres d'Arran sense demanar-los la documentació.

L'organització juvenil, per part seva, ha reivindicat a les xarxes que el motiu de les seves accions és posar sobre la taula el debat sobre la precarització del jovent per culpa del turisme.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF