TERRITORI
Balears 03/02/2017

18 hectàrees de sa Ràpita, de nou àrees de desenvolupament urbà

El planejament urbanístic de Campos haurà de declarar la garriga de ca n’Estela urbanitzable per tal de poder construir-hi

C. Buades
2 min
La Comissió insular d’ordenació del territori i urbanisme, reunida ahir.

PalmaUna sentència del Tribunal Suprem ha obligat el Consell de Mallorca a qualificar com a àrees urbanitzables gairebé 18 hectàrees de terreny a sa Ràpita. No obstant això, serà necessari que el planejament urbanístic de Campos també declari aquest sòl urbanitzable per tal de poder construir-hi.

Es tracta de la garriga de ca n’Estela, un espai que ha estat motiu de controvèrsia territorial des dels anys 90 amb les primeres normes urbanístiques de l’Ajuntament de Campos.

En un primer moment, el pla general de 1991 incloïa la zona dins la superfície urbanitzable com un espai que havia de complementar l’oferta turística de sa Ràpita. Aquestes 17,8 hectàrees van ser declarades sòl rústic amb una modificació del pla general l’any 1998 a petició dels propietaris i, a principis del 2011, una modificació del Pla Territorial de Mallorca va suprimir, per qüestions de sostenibilitat ambiental, algunes àrees de reconversió territorial -com la garriga de ca n’Estela, per la qual no es van presentar al·legacions.

D’aquesta manera, es va assignar la categoria de sòl rústic d’Àrea de transició d’harmonització perquè estava a la franja immediatament posterior a la zona turística de sa Ràpita.

Tot i això, l’any 2006 els tribunals ja havien obligat l’Ajuntament de Campos a retornar a la zona la qualificació d’àrea de desenvolupament urbà i, amb la segona modificació parcial de Pla Territorial de Mallorca (el 2011), els propietaris dels terrenys van presentar un recurs contenciós administratiu contra el Consell per recuperar la qualificació de sòl de desenvolupament urbà.

Així, amb l’execució de la sentència, que és ferma des del pronunciament del Suprem l’any 2016, es fa una esmena puntual del Pla Territorial de Mallorca per introduir aquest territori dins l’àrea de desenvolupament urbà que té al costat.

Des del Consell asseguren que el compliment de la sentència i la modificació puntual del pla no suposen una situació d’alarma pel que fa a la protecció del territori ni existeix un risc elevat d’urbanització imminent a la zona, ja que l’Ajuntament de Campos hauria de fer diverses passes prèvies, com ara adaptar el seu planejament urbanístic al Pla Territorial de Mallorca que és vigent ara per ara.

stats