FIRES
Balears 07/05/2016

Pluja i núvols per celebrar l’època medieval a Eivissa

Els actes commemoren el reconeixement de Dalt Vila com a Patrimoni de la Humanitat

Armando Tur
3 min
Els carrers de Vila, plens de paradetes, veieren passejar trobadors i joglars, que posaren color a un dia gris per la pluja.

EivissaEivissa celebra des de dijous passat la seva 17a Fira Eivissa Medieval. Uns actes que, amb l’excusa de celebrar el reconeixement de Dalt Vila com a Patrimoni de la Humanitat, omplen el recinte emmurallat de comerciants, músics, actors i gent. Molta gent malgrat que des del primer dia les previsions de pluja són constants i, fins i tot, hacaigut alguna gota. “Els primers dies no han anat gaire bé”, comentava una monja des del convent en el qual, en aquesta data, es dediquen a la venda de pastes artesanals. “Tenim 100 coques per vendre entre avui i demà i no sé si ho aconseguirem”.

Enguany l’Ajuntament ha dividit Dalt Vila en 10 zones que poc tenen a veure amb l’aspecte que presentava Eivissa a l’època medieval, però que servien perquè la gent s’orientàs millor per les desenes de carrerons que formen la ciutat més antiga d’Eivissa. Així, la plaça del Parc servia per acollir atraccions per als més petits, com una sínia o un cavallet que, per no faltar a la realitat de fa deu segles, es mou amb la força dels braços de l’encarregat de cobrar el tiquet.

A poques passes, el conegut com el carrer de les Farmàcies acollia les primeres botigues, com de costum, d’artesans eivissencs. Aquests lluïen per primera vegada la seva carta d’artesans a dalt les seves paradetes. “Ja que ens les han donades, les mostrem a la gent”, confessava Núria Corral mentre cosia collarets i bracalets. “Feia més de 10 anys que demanàvem aquest reconeixement”, explica Toni Juan mentre acaba les castanyoles que fa al seu taller de Santa Eulària del Riu. Juan explica que els turistes són els que més es fixen en els instruments eivissencs i que “fins i tot s’animen a tocar-los”, però quan s’interessen per saber-ne el preu “molts se’n van”.

Si continuam pujant arribam a Sa Carrossa on, el soroll del martell contra el ferro d’un artesà elegantment vestit de treballador del passat eclipsa durant uns segons la música de les gaites, els llaüts i els tambors que és pràcticament constant a tot el mercat. Els botiguers ballen, els nens es diverteixen i els majors, a qui pujar a Dalt Vila sempre els costa més, miren amb somriure l’estampa del divertiment. Una postal que es trenca amb el crit d’un nen: “Mama! Em compres una katana?”. I és que com a tota fira medieval, les armes de fusta es converteixen en un atractiu i en moltes ocasions els vianants havien d’anar esquivant fletxes de joves arquers amb pares despistats.

Pujant pel carrer principal les botigues de menjar, dolços i productes de pell acompanyen els vianants fins al Claustre de l’Ajuntament d’Eivissa. L’antic edifici s’ha convertit aquests dies en un teatre improvisat on al matí les titelles, a la tarda el teatre i a la nit la música marquen els actes més culturals, que se sumen al fet que tots els museus del centre estan oberts durant la fira. “Ve molta més gent que qualsevol altre dia de l’any”, assenyalen des del centre d’interpretació Madina Yabisah.

El contrapunt

El contrapunt a tota la festivitat l’ha posat el tracte que han rebut alguns animals. Prop del Museu d’Art Contemporani aus rapaces, ases, ànecs i mules es converteixen en una atracció que, fins i tot l’alcalde del municipi, Rafa Ruiz, ha denunciat a través de Facebook. Concretament el cas d’una búfala que no es trobava “en les millors condicions” i que ha estat duita a una finca a l’aire lliure “perquè pugui descansar”. Ruiz ha assegurat que es vetllarà perquè es compleixi l’ordenança d’animals.

stats