NOUS TEMPS, LA MATEIXA LLUITA
Balears 02/10/2016

Pitiüses en Acció, un moviment nat a les xarxes

El moviment anticreixement s’ha format a través del suport aconseguit en un grup de Facebook

Armando Tur
3 min
Pitiüses en Acció, un moviment nat a les xarxes

EivissaPoca gent podia pensar que del grup de Facebook ‘Prou!!!’ naixeria un dels moviments més actius de l’estiu. Es tracta de Pitiüses en Acció, una coordinadora que sorgeix “per passar a l’acció” després d’estar “farts de queixar-se sense que ens facin gens de cas”. L’objectiu d’aquest grup és “debatre, proposar, exigir i col·laborar amb les autoritats” per tal de posar fi a “la massificació turística, els delictes generalitzats, l’incompliment de normes i lleis, i la construcció il·legal” que, segons diuen, es fa a Eivissa amb “la més descarada impunitat”.

Hi ha inscrites 15 persones. Al grup de la xarxa social, tenen 6.270 membres, entre els quals destaquen representants de tots els partits.

La funció dels membres de la coordinadora és “constituir provisionalment” la junta de direcció, les àrees de feina i l’organització “sense cap personalisme” fins que estigui tot aprovat. L’objectiu és constituir una assemblea per explicar de primera mà els objectius i establir prioritats d’actuació.

Pitiüses en Acció demana a les autoritats “el decreixement turístic i urbanístic” i la protecció de tots els espais naturals. Diuen que volen “retornar la pau” a l’Eivissa més tradicional, acollidora i respectuosa amb els visitants, “i que ells també la respectin”. En el manifest de “justificació”, demanen “que es limiti el turisme i l’entrada de cotxes”.

Tot i aquestes idees, els membres defineixen la coordinadora com aliena a “qualsevol ideologia”, i remarquen que el seu “únic interès” és el de “defensar i protegir” Eivissa i Formentera de tants “desastres de tot tipus” que estan “portant les illes” a una “miserable” situació de “destrucció” física i pobresa de valors “com no s’havia vist mai”.

La primera acció que va fer la plataforma va ser una “visita de control” a Cala Bassa el dissabte 27 d’agost i controlar les distintes concessions que hi ha a la platja i que donen servei a un mateix beach club. Hi van participar 25 persones.

El 14 de setembre en va tenir lloc la primera reunió sectorial a Sant Jordi. Allà, els 15 membres van aprovar les funcions i primeres feines del grup. Així, es va establir el grup ‘Desastres’, encarregat de localitzar i iniciar investigacions per lliure. Tot i això, tothom pot recopilar informació de possibles infraccions. També es podrà sol·licitar al grup que vagin a cercar informació a un lloc concret, el que anomenen “investigacions per lliure”.

En la primera trobada, es va establir la necessitat de proporcionar una “via fàcil” per recopilar dades, de manera que també altres persones puguin introduir dades.

Els membres de Pitiüses en Acció han declarat la guerra al projecte d’edificació de 1.000 m2 d’una societat “especulativa estrangera” amb el “vistiplau de totes les administracions”. El problema d’aquest projecte és que s’ubica en uns terrenys de Cala d’Hort protegits gràcies a les figures de Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i d’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI). A més, diuen des de ‘Prou!!!’ en un manifest, aquesta zona és de les poques àrees que queden a l’illa amb presència de la ginesta, una de les espècies endèmiques d’Eivissa. Afirmen que un informe dels tècnics de Medi Ambient del Consell d’Eivissa definia la zona, l’any 2015, com la de major densitat d’aquesta planta.

La Conselleria de Medi Ambient del Govern balear, en canvi, “aplicant criteris de l’anterior Conselleria de Biel Company”, va emetre un informe contradictori que “negava la presència de la planta” i, per tant, rebutjava possibles perjudicis mediambientals de l’edificació.

stats