Balears 18/05/2016

El Parlament demana a Madrid dos jutjats socials a Palma i un a Eivissa

La proposició no de llei fou presentada pel grup parlamentari MÉS a petició del sindicat CCOO

Ara Balears
2 min
David Abril, el portaveu del grup parlamentari MÉS, en una de les seves intervencions.

PalmaEl Parlament de les Illes Balears ha aprovat aquest dimecres per unanimitat demanar al govern central que prioritzi la creació de dos jutjats socials a Palma i un a Eivissa. La iniciativa va ser aprovada en la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament, a partir d'una proposició no de llei plantejada pel grup parlamentari MÉS, a petició del sindicat Comissions Obreres (CCOO).

Aquesta proposta es va presentar amb l'objectiu d'anivellar amb la resta de comunitats autònomes la inversió en Justícia que fa Madrid a les Illes, tenint en compte les necessitats apuntades pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. El TSJIB, com en la seva memòria d'activitats de l'any 2015, adesiara insisteix en la sobrecàrrega que pateixen els jutjats d'aquesta jurisdicció a les Illes. Segons les seves dades, a Balears hi ha un jutjat social per cada 187.457 habitants i cada un gestiona uns 1.400 expedients. En total, actualment hi ha 6 jutjats a les Illes.

El volum de casos dels jutjats socials està molt per sobre dels de la resta de l'Estat, ha dit Carmen Díaz, responsable d'Acció Sindical de CCOO. Des del sindicat asseguren que el temps d'espera per a les resolucions és de 2 anys i que hauria de ser de sis mesos.

D'altra banda, el portaveu de MÉS, David Abril, ha associat la precarietat dels serveis públics en matèria de Justícia a les Illes amb el que ha qualificat d'injust sistema de finançament de la comunitat autònoma.

Inicialment, la proposició no de llei consistia en la demanda de creació de dos jutjats socials a Palma, però s'hi va afegir un tercer jutjat social a Eivissa, a petició del grup parlamentari Podem. Segons el diputat de Podem Aitor Morràs, un nou jutjat a Eivissa pot "agilitar els efectes de la injustícia social que suposen els retards en la realització dels judicis laborals". D'acord amb Morràs, en aquests tipus de plets el temps sempre corre en contra dels treballadors.

stats