Balears 04/01/2018

Palma homenatja la lluita feminista de les roges del Molinar

L'exdiputada de MÉS per Mallorca Margalida Capellà ha volgut reivindicar també les dones oblidades i silenciades pel feixisme

Martí Gelabert
3 min
Margalida Capellà a l'homenatge a les roges del Molinar

PalmaAurora Picornell, Catalina Flaquer, Antònia Pascual, Maria Pascual i Belarmina González. Aquest dijous vespre Palma ha volgut retre homenatge, un any més, a les roges del Molinar perquè "aquelles lluites d'ahir també són les nostres lluites d'avui". L'acte ha estat impulsat pel Grup Blanquerna i per Es Molinar en moviment.

L'exdiputada de MÉS per Mallorca Margalida Capellà hi ha intervingut enguany amb un emotiu discurs de reivindicació de la lluita feminista, una lluita que van encarnar les roges i per la qual van ser assassinades pel feixisme. "Són dones que s'havien atrevit a sortir de l'àmbit domèstic, havien desafiat el sistema públicament, amb el cap ben alt. També havien desafiat el patriarcat i això no els ho van perdonar mai", ha remarcat Capellà.

Les ha titllades de "símbol", de referents d'un moviment que no ha de callar. I com a elles, també ha reivindicat que s'homenatgi totes aquelles dones que van quedar invisibilitzades pel franquisme i el patriarcat, a les dones que van morir a la presó per malaltia, a les que es van suïcidar, les espoliades per lladres franquistes, les que van fer sobreviure les seves famílies, les mestres depurades, les que no van tenir suport, les assetjades per falangistes, violades, insultades i interrogades. Per totes elles i aquelles que continuaren la lluita. Capellà ha retut homenatge a tantes dones silenciades, oblidades.

"Els feixistes pensaven que els símbols es podien esborrar matant aquestes dones. Ni es prohibeixen, ni es maten, ni es destrueixen. Per això hi ha la Memòria, i lluitar per la causa feminista és el millor homenatge", ha continuat l'exdiputada i propulsora de la Llei de fosses al Parlament. "Avui més que mai podem dir que han guanyat les roges del Molinar", ha sentenciat Capellà. Això sí, sense deixar abans de donar un toc d'atenció al Govern, ja que hi ha trobat a faltar algú en representació. Sí que n'hi ha hagut de l'Ajuntament de Palma, amb la presència del batle, Toni Noguera, i membres de MÉS per Mallorca.

Nombres "buits"

A l'acte també hi ha parlat l'exdiputada de la CUP Mireia Boya. Davant les xifres que ha deixat la repressió feixista, ha recalcat que els nombres "estan buits", ja que "no volen dir gran cosa si no reconeixem els noms del darrere. Són massa freds, deshumanitzen". Aquest homenatge, per Boya, implica la dignitat individual de les cinc roges, però també per la dignitat col·lectiva, la de "tot un poble que defensa tot pel que van ser assassinades".

Boya també ha enviat un missatge al Parlament balear. "Copieu la llei catalana", ha dit, amb referència a la normativa que va propulsar i que va aprovar el Parlament català per anul·lar els judicis sumaríssims del franquisme. "Tot i que mai no senti demanar perdó a l'Estat, els parlaments tenim eines per fer justícia i retornar la dignitat", ha remarcat.

L'exdiputada de la CUP, Mireia Boya

En aquesta direcció, ha assegurat que Madrid pot "intentar suspendre" les normatives a través del Tribunal Constitucional, però que, tot i així, no vol dir que s'hagin d'aturar de fer passes per dignificar les víctimes. "Que s'atreveixen a dir que el feixisme és Constitucional", ha continuat, i ha afegit: "Podran anul·lar moltes lleis, però mai podran acabar amb la nostra memòria. No ens la poden robar".

La portaveu de Mallorca Lliure, Carme Gomila, també ha participat en l'homenatge. "Les roges són un exemple de lluita, dignitat, de rebel·lia necessària", ha entonat, alhora que ha recordat que aquest tipus d'actes són necessaris per carregar l'autoestima. A més, ha reivindicat una Mallorca lliure de patriarcat, de precarietat i on el feminisme i la lluita de classes es donin la mà per lluitar contra el capitalisme.

Meritxell Gené ha posat música a l'homenatge a les roges

"Les dones encara no som escoltades. No ens tenen en compte, ens jutgen per la nostra manera de vestir, d'estimar i per com entenem la sexualitat", ha sentenciat Gomila. L'acte va començar i va acabar amb la música de Meritxell Gené, que va emplenar més d'emoció l'homenatge.

stats