El PSOE presenta el recurs contra el TIL al Tribunal Constitucional

L'han dut al registre Francina Armengol, Francesc Antich i Soraya Rodríguez

El PSOE ha registrat aquest dimecres al matí un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret del Tractament Integrat de Llengües (TIL) implantat a les Illes Balears pel Govern Bauzá per dur el trilingüisme a les aules i fer impossible la immersió en català a partir d'aquest curs. Per tal de presentar-lo, el recurs necessitava les firmes de 50 senadors.

La portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez -acompanyada per la secretària general del partit a les Illes, Francina Armengol, i pel senador Francesc Antich- ha registrat aquest matí el recurs davant del Tribunal Constitucional. Els socialistes acusen el Govern del PP de falta de diàleg i negociació amb el TIL i d'haver originat un conflicte amb la comunitat educativa.

Els socialistes consideren que hi ha diversos indicis d'incosntitucionalitat en la normativa impulsada pel Govern, entre altres coses perquè regula per decret llei un dret fonamental com el de l'educació. A banda de l'aval del PSOE a través de la portaveu al Congrés, Armengol ha aconseguit la firma de 50 senadors socialistes per poder presentar el recurs davant el Tribunal Constitucional.

És la segona vegada que els socialistes balears arriben al Constitucional aquesta legislatura, perquè Armengol ja presentà un primer recurs contra la modificació de la llei de funció pública, la que fa innecessari saber català per treballar a l'administració pública de les Illes, que fou rebutjat per l'alt tribunal. La decisió de dur el TIL al Constitucional la donà a conèixer la cúpula del PSIB dilluns a diversos representants de la comunitat educativa, a qui exposà les línies bàsiques del recurs.

La secretària general del PSIB destacà que amb la reunió es compleix el compromís d'explicar el recurs als diferents membres del sector educatiu abans de la seva presentació davant el tribunal. Durant la trobada, Armengol afirmà que la manca de diàleg i negociació del Govern Bauzá amb el TIL i tot el conflicte creat amb la comunitat educativa ha abocat el PSIB-PSOE a presentar aquest recurs d'inconstitucionalitat. A la reunió, hi van assistir representants dels sindicats STEI, UGT-FETE, CCOO, Assemblea de Docents, les cooperatives d'ensenyament, FAPA, Escola Catòlica, Associacions de directors, Associació d'Inspectors i l'associació d'estudiants Idees.

Precisament ahir, la majoria absoluta del PP rebutjà en el ple del Parlament la derogació del TIL, que havien tornat a demanar els socialistes en una iniciativa després de tres mesos en vigor.