El Suprem confirma que el Govern haurà de pagar 7,8 milions d'euros pel sobrecost de les autovies d'Eivissa

El PSIB creu que la comissió d'investigació per les autopistes d'Eivissa és innecessària, però hi votarà a favor

La Secció Setena de lo Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha confirmat la resolució del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que condemnà el Govern balear a pagar 7.824.845 euros, el mes de febrer de l'any 2015, a una de les constructores de les autovies d'Eivissa, Accesos de Ibiza S.A., pel sobrecost en la construcció de la carretera que arriba a l'Aeroport d'Eivissa

La Sala de lo Contenciós del Tribunal Superior de Justícia obligà al Govern a restablir l'equilibri financer de la concessió, denegat per la Conselleria de Vivenda i Obres Públiques del Govern balear, el mes de març de l'any 2011, per causa major, alteració de l'ordre públic i falta de disponibilitat dels terrenys causats per les expropiacions. Tot i que la constructora reclamava 9.967.906'11 euros, el TSJIB estimà parcialment el recurs de l'empresa i li reconegué el dret a se compensada amb 7.824.845'09 euros

La constructora demanava tants doblers al Govern, pels retards de les expropiacions; pel temps que es tardà en ocupar els terrenys; els relatius amb la seguretat privada; els del trasllat de les plantes de producció, conglomerat, formigó i ciment; i els causats pels disturbis.

El Suprem remarca que la Sala Contenciosa del TSJIB contemplà que arran de la magnitut de l'oposició existent en l'illa d'Eivissa a la construcció dels nous accessos a l'Aeroport, el que provocà nombrosos incidents, disturbis i aldarulls, es retardaren més enllà de tota previsió raonable les expropiacions i l'ocupació dels terrenys.

Així doncs, la resolució apunta que la concessionària va haver de fer front a costos de seguretat privada que no haurien estat necessaris de no mediar en el conflicte, i, fins i tot, dos ajuntaments forçaren el trasllat de les plantes de producció de materials precisos per l'obra. " No es tracta, com bé explica la sentència -del TSJIB-, de sobrecostos aliens als incidents, sinó deguts a ells", assegura el Suprem.

El PSIB creu que la comissió d'investigació per les autopistes d'Eivissa és innecessària, però hi votarà a favor

El PSIB ha assegurat aquest dilluns que dóna suport a qualsevol  investigació sobre corrupció en relació amb el sobrecost de les autopistes d'Eivissa, però creu innecessària la creació de la comissió d'investigació. De fet, els socialistes no van firmar-hi a favor. En aquest sentit, el partit assegura que si hi ha nova informació que pot evidenciar la corrupció s'ha de denunciar directament a la Fiscalia. Ara bé, el PSIB assegura que tampoc no posarà entrebancs a la creació d'aquesta comissió i hi votaran a favor.

Qui presenta una posició similar a la del PSIB és el grup parlamentari popular. Ara bé, el PP es mostra més contundent i crític amb la creació d'aquesta comissió que preveu investigar les actuacions del govern de Jaume Matas. " Són ganes de fer renou i fer-se la foto", ha assegurat la portaveu popular, Margalida Prohens i ha sentenciat: "El PP no es presta a aquest circ". Així, els populars votaran en contra de la creació de la comissió i insten MÉS a aportar les noves proves que puguin tenir cap a la Fiscalia. "Si volen, el PP els acompanyarà", ha recalcat. En aquest sentit, ha reiterat que "no es poden amagar dades a la justícia".

Per part seva, el grup parlamentari de Podem " aposta per aclarir aquest episodi fosc", segons ha assegurat el diputat Carlos Saura. Entre l’ampliació del cinturó de vila, l’autopista de l’aeroport i la de Sant Antoni, els ciutadans balears paguen cada any 22 milions d’euros durant 25 anys per aquestes infraestructures que licità l’executiu de Jaume Matas. També es critica que dels vuit milions d'euros que van costar inicialment les infraestructures, finalment el preu ha ascendit fins als 150 milions.

MÉS defensa la utilitat de la comissió i insta el PP que " si no té res a amagar hi doni suport". Tot i que el PSIB insti els seus socis de govern a presentar les informacions a Fiscalia, l'Executiu critica de manera clara els sobrecosts "injustificats".

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF