DRETS HUMANS
Balears 16/04/2016

De Nigèria a Palma: l’èxode amb destinació a la prostitució

El tràfic de dones és un dels problemes que encara no s’han eradicat socialment

Martí Gelabert
3 min
EXTORSIÓ, AGRESSIONS I VUDÚ
 Moltes dones arriben de Nigèria a Mallorca obligades a exercir la prostitució mitjançant tot tipus d’extorsions, agressions i la por del vudú.

PalmaUn viatge per millorar les condicions de vida. Així és com presenten la travessia entre Àfrica i Mallorca a dones nigerianes víctimes d’extorsió per part de màfies organitzades i que es veuen obligades a exercir la prostitució un cop arriben a l’illa. Però, en el moment donat, la realitat xoca contra les expectatives. O, millor dit, contra les mentides que els han explicat. Ho relaten les autores de l’estudi Històries de tràfic, tracta i prostitució, M. Magdalena Alomar i Xisca Plasencia, treballadores del Casal Petit, un espai que ajuda aquestes dones a reconduir la seva situació.

De les 244 dones que acudiren a aquest casal l’any 2015, un total de 115 són de Nigèria. I, més concretament, de Benin-City. Poques s’atreveixen a explicar la seva situació i se centren a pagar el deute amb les màfies. Per què no ho denuncien? Per la política de la por implantada, sobretot, pel vudú. Abans d’iniciar la ruta, les màfies que contacten amb elles -a vegades persones conegudes i, d’altres, sense cap tipus de vincle- els obliguen a fer un ritual de vudú, creença molt assimilada en aquests grups socials, i els fan jurar que pagaran el deute i no denunciaran a la policia. Un deute que pot oscil·lar entre els 30.000 euros i els 50.000 euros.

Un altre factor nociu per a aquestes dones nigerianes és la conseqüència dels danys psicològics que han viscut durant els viatges, que es poden arribar a allargar fins a quatre anys. Atravessar mig continent africà amagades de les autoritats, en furgonetes on s’arriben a col·locar 100 persones, amb unes condicions higièniques desfavorables, és una ferida amb cicatriu que es queda gravada al seu cap. Però, segons expliquen les autores d’aquest estudi, hi ha altres perills que sobrepassen els límits humans: l’eterna prostitució durant la travessia.

“Així com t’expliquen Europa, sembla el paradís de la Bíblia”. Aquest és part del relat que una de les entrevistades del Casal Petit comentà a l’hora de ser entrevistada per les investigadores. I és gran part del problema: la població només coneix històries grans d’Europa. Els venen un somni americà al continent europeu, però els amaguen la cruesa que les envoltarà. Són joves i fadrines, moltes menors amb passaport fals. Vénen a Europa perquè desitgen millorar la situació familiar. Es veuen limitades, no tenen expectatives a la vida i no poden accedir als recursos bàsics.

Desinformació mortal

La desinformació, però, no és només un problema al lloc d’origen i per a aquest col·lectiu. També està present aquí. Ho explica així la periodista Maria Fuster, qui ha elaborat un documental que relata algun d’aquests casos. “La desinformació ens està matant a tots”, critica. Un altre punt candent de la problemàtica és la promoció del turisme sexual que es fa de Balears. Ho lamenten així tant Alomar com Plasencia, i adverteixen que, fins i tot, es dóna el cas que algunes de les dones que estan a altres bandes del territori són enviades a Mallorca en la temporada d’estiu perquè exerceixin la prostitució.

Cap a un futur més digne

L’objectiu de l’estudi és el de sensibilitzar la societat i denunciar aquests factors determinants per la vida de cada cop més dones. Demanen que puguin tenir alternatives, que es facin polítiques d’inserció i que es visibilitzi la seva situació. A més a més, se sap que quatre de cada deu homes de l’Estat afirma haver tingut algun cop relacions amb prostitutes.

La imatge estereotipada d’aquest col·lectiu -pensar que roben i que són un factor de risc- només ajuda a distorsionar la realitat. Viuen forçades, amb un deute inimaginable, i no coneixen la vida més enllà de la prostitució. De fet, més de la meitat de dones entrevistades per Alomar i Plasencia continuen exercint la prostitució per subsistir. El 35% encara mantenen el deute i el 95% continua enviant diners a la seva família a Nigèria. Cap no vol repetir el viatge i se’ls fa difícil oblidar tot aquest èxode. Mallorca és una estació tràgica, i el món n’és ple.

La UIB organitza un fòrum sobre el tràfic

A una punta del carrer Ferreria s’hi troba prostitució. A l’altra, el centre cultural Flassaders. Allà, la UIB hi va organitzar un fòrum de debat, precisament, sobre el tràfic de dones. Del 13 al 16 d’abril, diversos experts han fet xerrades per sensibilitzar la societat. Sota el nom de ‘Tracta d’evitar-la’ s’hi va parlar sobre explotació sexual de dones i nines i sobre els eixos fonamentals per donar ajuda en aquestes situacions i problemes. M. Magdalena Alomar i Xisca Plasencia hi presentaren el seu estudi.

Històries de tràfic i prostitució
stats