SOLIDARITAT
Balears 12/04/2016

Balears diu prou a l'explotació sexual i laboral amb la campanya 'Tracta d'evitar-la'

És una iniciativa de la fundació solidària Amaranta, amb la col·laboració del Govern i la UIB, que fins divendres acollirà un fòrum de debat

Y. Tarramera
2 min
La presidenta de la Fundació Amaranta, aquest dimarts amb el tapís 'Lágrimas Negras'

PalmaOnze milions de dones i nines són víctimes del tràfic de persones. A Europa s'estima que cada any entren al voltant de 500.000 dones amb fins d'explotació sexual i laboral, i l'estat espanyol és un dels països de destinació d'aquestes víctimes. Són dades de l'ONU i l'Organització Internacional del Treball, i que la fundació de solidaritat Amaranta ha posat damunt la taula aquest dimarts amb motiu de la presentació de la campanya 'Tracta d'evitar-la'.

A Espanya, es calcula que de les 14.000 dones que es dediquen a la prostitució, un 0,96%, és a dir, 134 dones, han estat identificades com a víctimes de tràfic de persones. Aquesta xifra, però, no és real, ja que, com assegura la presidenta de la fundació Amaranta, Pilar Casas, "el tràfic és molt invisible". Segons explica, hi ha moltes dones que es dediquen a la prostitució que no veim però que han estat víctimes de l'explotació sexual. De fet, calculen que la xifra podria arribar fins a les 500.

Es considera que el tràfic de persones, un delicte complex d'abast mundial i altament rendible, genera anualment entre 7.000 i 10.000 milions de dòlars, i és per aquest motiu que "cal prendre'n consciència", segons va explicar Pilar Casas.

Durant la seva intervenció, Pilar Casas va explicar que parlar de tràfic de persones implica parlar de captació, trasllat, transport, alberg o la recepció d'una persona utilitzant la violència, l'amenaça, l'engany, el rapte o l'abús de poder amb la finalitat de sotmetre-la a l'explotació i lucrar-se amb la seva activitat. El tràfic de persones, però, va molt més enllà, ja que també inclou treballs forçosos, venda de menors, reclutament de nins soldats, mendicitat o tràfic d'òrgans.

Tres camps d'acció

Conscienciar sobre aquesta problemàtica, la nova esclavitud del segle XXI, i aconseguir sensibilitzar-ne la joventut i la societat en general és l'objectiu d'una campanya que rep el suport del Govern i de la UIB, i que es desenvoluparà en tres camps d'acció.

El primer s'ha duit a terme aquest dimarts al centre Flassaders, amb la presentació del projecte "d'artivisme" itinerant 'Lágrimas negras', un projecte ideat per l'artista Alejandra Corral i que es concreta en tapís mural de 14 m, resultat de la participació de més de 2.000 dones de 46 països –Balears inclosa– i que s'ha realitzat amb la tècnica del 'patchwork'. Un tapís que representa les llàgrimes abocades per les dones que pateixen cada dia la violació dels seus drets humans. L'obra estarà exposada fins al 30 d'abril, dia que tindrà lloc una jornada de sensibilització, en la qual els participants podran experimentar de primera mà què significa ser víctima de tràfic de persones. Així, es realitzaran dinàmiques de grup, projecció d'audiovisuals i tallers d'expressió corporal dirigits per la coreògrafa Maria Antònia Oliver.

Paral·lelament, a partir d'aquest dimecres i fins divendres, la UIB ha organitzat un fòrum de debat sobre el tràfic de dones i nines amb finalitat d'explotació sexual amb conferències, organismes que actuen contra el tràfic com Metges del Món, la Creu Roja i Periodismo Humano. D'aquesta manera, la UIB també vol posicionar-se i aportar el seu gra d'arena per sensibilitzar la societat, perquè "la UIB no és una màquina de formar tècnics, sinó de formar persones", ha afegit el vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, Antoni Aguiló. Per participar-hi, només cal inscriure-s'hi; de les 90 places disponibles, dimarts encara en quedaven 20.

stats