CORRUPCIÓ
Balears 27/03/2014

Munar reclama al Suprem un nou judici per Can Domenge

El seu advocat diu que l’Audiència ja tenia predissenyada la condemna

Ara Balears
3 min

Madrid.La defensa de l’expresidenta del Parlament balear i del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar reclamà ahir al Tribunal Suprem que l’absolgui o que es repeteixi el judici per la venda dels terrenys de Can Domenge, perquè considera que l’exlíder d’UM no va tenir un judici just ni imparcial. Segons l’advocat José Antoni Choclán, la Secció Segona de l’Audiència, que va condemnar Munar a sis anys de presó, “tenia predissenyada la condemna de Maria Antònia Munar”, informa l’agència Efe.

“Munar no va tenir un judici just” i, per tant, s’han vulnerat els seus drets; “la seva indefensió fou manifesta”. En aquests termes es va manifestar ahir l’advocat de Munar davant dels magistrats de la Sala Penal del Tribunal Suprem que han de resoldre el recurs de cassació plantejat per Munar (i els altres condemnats per Can Domenge) contra la sentència que li va imposar penes que sumen sis anys de presó i 25 d’inhabilitació per delictes de frau a l’administració, revelació d’informació i prevaricació per l’adjudicació dels terrenys per davall del seu preu real.

La confessió de Bartomeu Vicens, que en el judici va afirmar que varen cobrar (referint-se a Munar expressament) un suborn de 4 milions d’euros -i les seves conseqüències en la posterior sentència condemnatòria de l’Audiència-, és el principal motiu que la vista de Can Domenge es convertís, segons la defensa de Munar, en un judici que va deixar l’expresidenta sense garantia de defensa.

El presumpte suborn

Aquesta confessió de Vicens (que ha originat l’obertura d’una nova causa per suborn que s’està investigant en aquests moments i en la qual Munar també està imputada) ha tingut, segons la defensa de Munar, una rellevància que no podia tenir, perquè era un tema sobtat que no era objecte del judici i, per tant, l’expresidenta no es va poder defensar d’aquestes afirmacions de Vicens en el judici de Can Domenge.

“L’Audiència de Palma va donar rellevància a una informació del penedit Vicens que no va poder ser contradita durant el judici”, va assenyalar el lletrat davant els magistrats del Suprem.

Segons l’advocat, l’Audiència va donar mostres de tenir un prejudici sobre Munar i valorà just les “sobtades” declaracions que n’inculpaven Munar i, per contra, no en tingué en compte d’altres, com la del també condemnat Miquel Nadal (exvicepresident del Consell) que exculpava Munar de responsabilitat en la venda dels terrenys de Can Domenge. L’Audiència va considerar provat que Munar estava al capdavant de l’operació per la qual es varen vendre els terrenys a Sacresa molt per davall del seu valor de mercat.

Ahir, el fiscal del Tribunal Suprem Álvaro Redondo demanà al Suprem que confirmàs la condemna a sis anys de presó de Munar i ressaltà que l’adjudicació dels terrenys es va produir “a un preu vil”, de manera que es varen perjudicar greument els comptes públics, en aquest cas del Consell de Mallorca.

El defensor de Munar insistí en la celebració d’un nou judici per Can Domenge, però sempre després que estigui tancada la informació sobre el presumpte suborn de 4 milions que Vicens i l’empresa adjudicatària, Sacresa, han afirmat que es va pagar. L’advocat de Munar digué ahir que just així el dret a la defensa de Munar quedaria “intacte”, va remarcar.

En la causa del presumpte suborn, Munar s’ha negat per ara a declarar, mentre que Vicens ha dit que li entregà un sobre amb doblers.

stats