Publicitat
Publicitat

TRANSPORT AERI

Multa de 22,7 milions a Globalia per frau en els bitllets

Es detecten irregularitats en el descompte de residents

L’Audiència Nacional ha condemnat Globalia al pagament de 22,7 milions d’euros per frau continuat a les subvencions, per les suposades irregularitats en descomptes en bitllets d’avió a residents de les Canàries, les Balears, Ceuta i Melilla. En total, 15 milions més del que se li havia imposat.

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6, Eloy Velasco, va publicar una interlocutòria d’aclariment que corregeix una sentència del Jutjat Penal número 1 de Madrid, que imposava a la companyia una multa de 7,67 milions d’euros.

Els fets es remunten als anys 2010 i 2013 i afecten cinc entitats que pertanyen al grup Globalia: Halcón Viajes, Viajes Ecuador, Travelpla i Tu billete, així com PepeTravel (ja dissolta). A més del pagament de 22,7 milions d’euros, Globalia es veu privada durant un període de deu mesos de la possibilitat d’obtenir subvencions o ajudes públiques i del dret de gaudir de subvencions o incentius fiscals o de la Seguretat Social durant un període de deu mesos.

Cal recordar, això sí, que Globalia ja va consignar, en el seu moment, 30,3 milions d’euros per poder fer front a una possible indemnització.

La sentència del jutjat considera provat que el grup va posar en marxa una operativa destinada a recaptar “imports subvencionables superiors als que realment constaven en cada bitllet, presentant, no la quantitat efectivament cobrada, sinó la quantia màxima per tarifa aèria i despeses d’emissió resgistrada en el Ministeri de Foment”.

Pràctiques irregulars

També recull les suposades pràctiques irregulars detectades als esmentats descomptes, entre les quals hi ha les que van dur a presentar liquidacions al Ministeri de Foment per damunt del que s’ha cobrat per passatger, amb bitllets aeris abonats per l’Administració per una quantia superior a la legalment establerta.

A més, s’haurien realitzat contractes d’intercanvi de publictat i descomptes en grups d’aficionats i particulars que després no es van veure deduïts de manera deguda en les certificacions de bonificació presentades mensualment per la companyia aèria a Foment. “Així s’aconseguia un lucre per part de les entitats” del grup Globalia.

L’octubre del 2016, Velasco arxivà la causa contra el president de Globalia, Juan José Hidalgo, per no haver pogut determinar quina persona concreta era “responsable de la decisió de facturar de la manera defraudadora” detectada i va optar per processar directament la companyia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF