Publicitat
Publicitat

Més d'un miler d'hectàrees de Formentera seran tractades per via aèria per lluitar contra la processionària del pi

N'hi haurà una sessió informativa al Consell aquest dijous a les 19.30 hores

1.500 hectàrees de pinars de l'illa de Formentera seran tractades per via aèria per lluitar contra la processionària. Així ho ha anunciat el Govern a través d'un comunicat en què deixa clar que el producte que s'utilitzarà no afecta les abelles i que es fa servir normalment en l'agricultura ecològica. De totes maneres, aquest dijous a les 19.30 hores n'hi haurà una sessió informativa al Consell de Formentera amb la cap del Servei de Sanitat Forestal, Sandra Closa, que explicarà la campanya de control que s'engegarà el mes que ve i que durarà quatre anys. 

Aquest tractament, informen, ha rebut el suport de la secció de Territori i Medi Ambient del Consell d'Entitats i del Ple del Consell, a diferència del que es volia aplicar el 2014, amb el qual s'havia d'emprar un agent químic anomenat diflubenzuron i que va ser rebutjat per la població de l'illa. La seva aplicació es farà a través d'un helicòpter, des del qual es poden controlar "en tot moment" la dosi i la superfície. El producte té una permanència de dies sobre les fulles perquè es degrada per l'efecte dels raigs ultraviolats i s'utilitza també per tractar altres plagues com les de moscards. 

Cal tenir en compte que el nombre de captures de processionària s'ha duplicat durant aquest mes respecte de les xifres de l'any passat: s’ha passat de 2.125 papallones capturades el 2016 a 4.280 el 2017. Els insectes han estat capturats amb les 1.102 trampes que hi ha instal·lades per tota l'illa i que s'hi varen posar durant el mes de juliol. A Formentera es va detectar la plaga de processionària l'any 2007 i des d'ençà s'hi han dut a terme diverses actuacions per evitar-ne l'expansió. 

Una d'aquestes actuacions és l' eliminació de les bosses que teixeix la processionària per protegir-se del fred i que es fa des de 2010, tant de manera manual com mecànica. D'altra banda, es posaran caixes refugi per a les ratapinyades, ja que són predadors de papallones, i es repartiran díptics amb informació sobre la processionària del pi.